Riscul unor corectii mai mari in piata se amplifica, cred brokerii

Autor: Vlad Anastasiu 04.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri scaderi pe linie, cea mai mare corectie din piata fiind consemnata de indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, care a coborat cu 1,7% fata de referinta, aproape de pragul suport de 5.000 de puncte. Atat indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare, cat si indicatorul energetic BET-NG au coborat cu 1,3% fata de cotatia de miercuri.

Volumele s-au mentinut in continuare ridicate, rulajul pietei din sedinta de ieri ridicandu-se la peste 9,2 mil. euro. Cele mai tranzactionate titluri au fost si de aceasta data actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2).

"Dupa aprecierile puternice din ultimele saptamani, in special pe SIF-uri, se amplifica riscurile unor corectii mai mari in piata. Asta cu atat mai mult cu cat cresterile de pana acum se pare ca au inclus si avizul favorabil al urmatoarei comisii din cadrul Camerei Deputatilor, cea de buget finante, in procesul legislativ al majorarii pragului de detinere", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de 2,3% fata de referinta, in vreme ce titlurile SIF5 au consemnat un rulaj de 6,6 mil. lei, inchizand la un pret de 1,6 lei/actiune, mai mic cu 0,6% fata de referinta.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat corectia inceputa luni, de data aceasta inregistrand o scadere de 2,4%. Actiunile bancii au coborat astfel la pretul de 2,04 lei/actiune. Si titlurile BRD si cele ale bancii austriece Erste (EBS) au consemnat pierderi, de 2% si respectiv 2,1%.

"La inceputul lunii trecute am vazut o tendinta de apreciere puternica atat pe pietele de capital din regiune, cat si pe monedele nationale si in cazul unei inversari de trend, cred ca investitorii vor fi mai tentati sa se mute pe euro, odata cu aprecierea monedei europene. De asemenea, incertitudinea pe pietele de capital din regiune se pastreaza in conditiile in care pietele bursiere vest-europene au in continuare o volatilitate mare. Cel mai probabil vom vedea o recorelare cu externul in perioada urmatoare", a adaugat Necula.

Dintre companiile energetice, titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut cel mai mult in sedinta de ieri, respectiv 3,7% fata de referinta. In top a urmat corectia titlurilor OMV Petrom (SNP), de 1,8% si respectiv a actiunilor Transgaz (TGN), care au pierdut 1,3% fata de cotatia de miercuri.

Cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri le-au inregistrat titlurile Electroaparataj Bucuresti (ELJ) si Uamt Oradea (UAM), de peste 10% fiecare. Volumele de tranzactionare pe cele doua titluri au fost insa unele reduse.

"Este prima data de la inceputul acestui an cand vedem o crestere a volumelor de tranzactionare pe scadere, iar acest lucru denota iesirea investitorilor din piata. Nu este un lucru care sa alarmeze piata, dar cel putin ridica semne de intrebare", a incheiat Necula.

De urmarit astazi