Pana la 5.000 de lei, salariul de sef de sindicat. De ce nu vor sindicalistii sa-si publice averea

Autor: Adelina Mihai 04.02.2010

Liderii de sindicat, care primesc salarii din contributiile membrilor care fac parte din gruparile sindicale, nu vor sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese, sustinand ca nu folosesc bani publici si ca autoritatile ii nedreptatesc cerandu-le acest lucru.

Confederatia sindicala "Cartel Alfa" va reclama statul roman la Organizatia Internationala a Muncii, ca urmare a deciziei Agentiei Nationale de Integritate (ANI) de a-i obliga pe liderii sindicatelor sa-si depuna declaratiile de avere si de interese.

Astfel, presedintii, vicepresedintii, trezorieii si secretarii generali din sindicate vor fi obligati sa-si faca publica averea si declaratiile de interese pana pe 15 februarie. In caz contrar, iau amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

"Mi se pare deplasata propunerea de a depune aceste declaratii, pentru ca noi nu avem nici rangul de demnitari, nici nu lucram la stat si nu folosim bani publici. Cred ca este doar o modalitate de a-i santaja pe liderii de sindicat", spune Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, afiliata la "Cartel Alfa".

De aceeasi parere este si Petru Dandea, vicepresedintele "Cartel Alfa", care spune ca scopul propunerii initiate de parlamentari ar fi blocarea activitatii ANI.

"Sindicatele sunt organizatii de drept privat, care functioneaza ca ONG. Pentru noi n-ar fi o problema sa depunem aceste declaratii, deja facem acest lucru, la fiecare congres la care participam. Sunt peste 25.000 de lideri de sindicat in Romania si cred ca unii deputati si senatori vor sa blocheze activitatea ANI", spune Dandea.

Cei care fac parte din echipele de conducere din sindicate pot castiga peste trei salarii medii pe economie. In luna decembrie, salariul mediu net a fost de 1.477 de lei, potrivit informatiilor de la Institutul National de Statistica. Liderii de sindicat sunt platiti din contributiile membrilor, care sunt, in majoritatea cazurilor, cotizatii de pana la 1% din salariu.

"Salariul meu este de aproximativ 4.200 de lei net. In general, membrii din biroul executiv din cadrul Cartel Alfa variaza intre 4.000 si 5.000 de lei brut pe luna, in functie de vechime", adauga Dandea. El a mai precizat ca nu exista o statistica referitoare la salariul mediu pe care il castiga un lider de sindicat si ca singurul spor care se aplica la venitul lor este sporul de vechime.

"In medie, salariul unui lider de ferederatie sindicala nu depaseste 3.000 - 3.500 de lei net pe luna. Cam atat castig si eu", spune Paraschiv.

El a adaugat ca si liderii de sindicate sunt verificati de membrii de sindicat, iar contributia acestora este distribuita intre federatia la care sindicatul este afiliat, confederatia nationala din care face parte sindicatul si federatiile internationale.

Potrivit lui Dandea, in Romania exista cinci confederatii sindicale, 86 de federatii sindicale si peste 20.000 de sindicate afiliate.

Gradul de sindicalizare a angajatilor romani este cuprins intre 50 si 52% din numarul total de salariati, ceea ce corespunde unui numar de aproximativ 2,3 - 2,4 milioane de persoane.