Reportaj ZF exclusiv online: Cum va face Piata Sudului trecerea de la "Aleea Castanilor" la mall de 200 mil. euro, cu ZARA si cinematograf cu 20 de sali. Galerie FOTO

Autor: Cristi Moga 04.02.2010

Drumul cu metroul de la Piata Unirii la Piata Sudului este scurt: sunt patru statii care pot fi parcurse in 10-12 minute, iar reclamele la viitorul mall Sun Plaza pot fi observate in fiecare statie: "ai avut o zi proasta la birou? Trece cu o rochie noua. Sun Plaza", cam asa suna campania de marketing inceputa cu trei saptamani inainte de deschiderea celui mai mare mall din Romania.

Metroul se goleste aproape complet la statia Piata Sudului si cateva zeci, poate peste o suta de persoane se grabesc sa urce scarile spre o zona care desi se afla, teoretic, la 10-12 minute de centru, reprezinta acum o lume complet diferita.

Unul dintre paznicii de la metrou spune ca prin spatele unei usi de fier albastre se va face trecerea catre viitorul mall, aflat chiar peste drum. Se vede o luminita in spatele usii, dar iesind la suprafata se poate observa ca in mijlocul strazii este organizat un mare santier, lucrarile de sapaturi la tunel fiind inca in toi.
"Tunelul ar trebui sa fie gata intr-o luna", spune un muncitor care isi ferea mainile de frigul de afara, tinandu-le in buzunar. Nu apuca sa termine ce are de spus ca este imediat abordat de o femeie in varsta: "Dar unde este Cora aici? Am primit in posta pliante ca trebuie sa venim pana pe 14 sa ne dea carduri", intreaba curioasa doamna, care este lamurita rapid ca mai dureaza pana la deschiderea proiectului care "va avea si Cora si de toate".

Insa unul dintre paznicii de pe santier nu este convins de faptul ca inaugurarea mallului va avea loc pe 25 februarie, cum scrie si pe reclamele din metrou, uitandu-se la noroiul si zapada asternute, care nu te duc deocamdata cu gandul la "fashion" si "entertainment".
"Eu stiu ca trebuie sa deschida pana de Pasti. BauMax si Cora pot deschide mai devreme, ca tot vin tiruri cu marfa din Austria. Ei sunt gata. Restul insa, lucreaza si noaptea la amenajari in interior", spune paznicul, care se intretine cu vanzatorii ambulanti de pe marginea drumului.

Comercianti al caror viitor pare pecetluit, uitandu-te in spatele lor la muncitorii care lucreaza de zor la principala intrare in mall pentru a fi gata la timp.
"O sa ne mutam duminica la Vitan, la targul de masini", spune unul dintre vanzatori, care isi tinea "marfa" expusa pe un sac de rafie direct pe trotuar, intrebat ce va face dupa deschiderea mallului.
Langa el, vanzatori de haine, telefoane mobile, ceasuri, toate la mana a doua, si un anunt cu "vand dacie papuc".
Cativa metri mai departe, catre calea Vacaresti, se afla una dintre intrarile in targul "Aleea Castanilor", unde vanzatorii erau deja alertati de prezenta fotoreporterului ZF. "Nu se demoleaza! Cine a spus?", se repede unul dintre vanzatori sa spuna, desi nimeni nu spusese ca targul s-ar demola.
Comerciantii din targ spun ca vor continua sa functioneze, iar o doamna de la biroul administrativ, pe usa caruia scrie mare "inchiriem tarabe", da de inteles ca activitatea targului nu se va schimba dramatic dupa finalizarea Sun Plaza. Pot 200 de milioane de euro sa schimbe complet fata unei zone cu traditie in comertul stradal?