Cele mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 05.02.2010

1. Americanii fac scut antiracheta in Romania. Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, dupa sedinta CSAT, ca presedintele SUA, Barack Obama a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, seful statului precizand ca este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia in tara noastra. Sedinta CSAT a fost una anuntata cu doar o jumatate de ora inainte de incepere, fara ca in anuntul privind reunirea principalilor decidenti in materie de aparare sa fie precizat motivul ei.

2. BNR coboara dobanda-cheie cu 0,5 puncte procentuale la 7%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale la 7%, mentinand rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Banca Nationala considera ca desi rata anuala a inflatiei a crescut la 4,74% in decembrie, cu 0,24 puncte procentuale deasupra tintei propuse de banca centrala, aceasta crestere a fost cauzata in principal de majorarea accizelor la tutun si a evolutiei preturilor combustibililor


3. Analistii au alti ochi: Fitch a imbunatatit perspectiva Romaniei de la "negativa" la "stabila". Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", si a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, la "BB plus" si, respectiv, "BBB minus". "Imbunatirea conditiilor economice si financiare externe, ajustarea peste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, depasirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 si anticiparea intoarcerii la normal a relatiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului Romaniei", a declarat, intr-un comunicat, David Heslam, director in cadrul


4. Primele padurarilor si bancherilor de la final de an au sfidat criza. Veniturile salariale din cateva industrii au sfidat criza si au crescut puternic in luna decembrie a anului trecut, desi in ultima jumatate de an analistii, companiile si autoritatile au afisat un sentiment foarte pesimist cu privire la evolutia economiei. Cel mai puternic au crescut in luna decembrie a anului trecut veniturile angajatilor din silvicultura, care s-au apreciat cu 41%, fata de noiembrie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), pana la un castig salarial mediu net de 1.603 lei. Pe locurile urmatoare in topul cresterilor de venituri se afla angajatii din farma si telecomunicatii (+33%), cei din asigurari (+22%) si cei din banci (+20%).


5. Bechtel ameninta ca toti cei aproape 2.000 de angajati romani de la autostrada Transilvania vor fi concediati de la 5 martie. Sindicatul muncitorilor de la autostrada Transilvania, construita de compania americana Bechtel, a primit miercuri o notificare prin care sunt anuntati ca vor fi disponibilizati toti cei 1.933 de angajati romani, a declarat Mihai Lup, presedintele sindicatului. Bechtel a anuntat ca in prezent exista obligatii financiare importante catre Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate si nu a primit informatii de la Ministerul Transporturilor privind fondurile disponibile pentru 2010 la acest proiect. A doua zi, premierul Emil Boc a anuntat ca statul isi va onora toate obligatiile catre constructor pana in luna aprilie, in doua transe. Sindicatul muncitorilor de la autostrada trebuia sa se intalneasca vineri cu reprezentantii Bechtel insa discutiile au fost amanate pentru luni.

6. Investitorii de la Bursa s-au imbogatit cu 4 mld. lei anul trecut. Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitorii de pe Bursa a crescut cu 52% pana la 11,5 mld. lei anul trecut, majoritatea investitorilor avand in portofolii mai putin de 11.000 de euro. Un total de aproape 95.000 de investitori detineau portofolii in valoare de 11,5 mld.lei la finele anului trecut, potrivit statisticilor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor-institutie responsabila de despagubirea investitorilor in cazul unui faliment in randul societatilor de brokeraj.

7. Banca Transilvania a raportat un profit net de 61,9 mil. lei pe 2009, in scadere cu 85%. Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 61,9 mil. lei (14,5 mil. euro) pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul atins in 2008. Diferenta mare provine atat din provizioanele de 533 mil. lei care au muscat din profitul operational realizat anul trecut, cat si din faptul ca profitul pe 2008, de 396,8 mil. lei a fost influentat pozitiv de vanzarea Asiban.


8. Coca-Cola anunta primul declin al vanzarilor de pe piata locala, de 12% in 2009, cat cresterea din anul anterior. Cel mai mare imbuteliator de bauturi racoritoare de pe piata locala, Coca-Cola Hellenic, a trecut intr-un an de la o crestere de 11% la un declin al vanzarilor in volum de 12%. Compania a raportat scaderea volumelor vandute cu 12% anul trecut fata de 2008, pe fondul unui mediu economic "foarte dificil". Vanzarile pot fi estimate astfel la aproximativ un miliard de litri si circa 500 mil. euro la nivelul anului 2009.

9. Fitch a revizuit de la "negativa" la "stabila" perspectiva ratingurilor a patru banci romanesti. Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit de la "negativa" la "stabila" perspectiva ratingurilor acordate BCR, BRD - Soc Gen, UniCredit Tiriac si Banca Romaneasca. Decizia vine in urma modificarii similare a perspectivei ratingului Romaniei. Fitch noteaza ca ratingurile celor patru institutii de credit sunt influentate de sprijinul institutional al grupurilor mama.

10. Euro urca la 4,1397 lei, maximul ultimelor doua saptamani. Moneda nationala a continuat sa se deprecieze fata de euro in sedinta de vineri, BNR afisand la ora 13:00 o cotatie de 4,1397 lei/euro, cu 1,8 bani mai mult fata de referinta de joi. Acesta este cel mai ridicat nivel al cursului din ultimele doua saptamani, un euro mai puternic fiind cotat de BNR pe 21 ianuarie, la 4,1440 lei/euro.