In urmatoarele zile vom vedea corectii mai ample la Bursa, cred brokerii

Autor: Vlad Anastasiu 07.02.2010

Brokerii apreciaza pentru urmatoarele doua sedinte o accentuare a corectiilor in piata, precum si o crestere a volumelor de tranzactionare, pe masura ce investitorii isi marcheaza profiturile, nefiind excluse si iesiri ale investitorilor institutionali de pe piata locala.

"Ne asteptam de mult la corectii, iar asteptarile privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri a intarziat aparitia scaderilor in piata. Daca nu au venit cand trebuia, odata cu corectiile de pe pietele externe, acum ma astept sa vedem scaderi ceva mai violente, pe fondul marcarii de profit", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de intermediere IFB Finwest Arad.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat vineri scaderi considerabile, in special la nivelul societatilor financiare (SIF-uri), care au pierdut aproape 4,3% fata de referinta. Si restul indicilor au marcat corectii puternice, de 2,7% pe BET si respectiv 2,4% pe indicele energetic, BET-NG. Valoarea tranzactiilor din sedinta de vineri a depasit 26,1 mil. euro, dar aproape jumtate din rulajul pietei a fost realizat pe piata de obligatiuni. Volumul de tranzactionare a depasit 63,4 milioane de titluri, cele mai tranzactionate actiuni fiind SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3).

Titlurile SIF3 au inregistrat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de 5,2%, restul SIF-urilor consemnad scaderi de peste 4% fiecare.

"Cred ca in urmatoarele doua zile vom vedea corectii ceva mai ample dupa care ma astept ca amploarea scaderilor sa se reduca. De altfel cred ca vom vedea o inversare de trend pe piata locala, in conditiile in care principalele piete externe inregistreaza scaderi de ceva vreme", a adaugat Dragolea. Pietele bursiere europene au inchis vineri in scadere, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 coborand cu 2,8% fata de referinta. De altfel, si indicele american Dow Jones a fost aproape de minus, dupa ce in sedinta de joi a pierdut peste 3%.

Vineri s-au inregistrat scaderi de amploare si in sectorul bancar, titlurile BRD si cele ale Bancii Transilvania (TLV) coborand cu peste 2% si respectiv 3,4% fata de referinta. Si la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 3,5% fata de cotatia de joi. "In ultimele doua sedinte am vazut iesiri din piata si din partea unor investitori mari, pe fondul vanzarilor puternice pe Banca Transilvania, SIF Oltenia si inca cateva societati", a mai spus Dragolea.

In sectorul energetic, actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au inregistrat cea mai mare corectie dintre societatile energetice, de aproape 5,4%, coborand astfel la pretul de 0,264 lei/actiune.

Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 2,5% si respectiv 2% fata de referinta.

Cea mai mare corectie din piata in sedinta de vineri a fost inregistrata de titlurile Comcm Constanta (CMCM), care au coborat cu peste 9,3% fata de referinta.

Doar doua societati au reusit vineri sa inchida pe plus, respectiv Mefin Sinaia (MEF) si Oil Terminal Constanta (OIL), care au urcat cu 2,2% si respectiv 0,4% fata de cotatia de joi.

De urmarit astazi