Deficitele si datoriile publice mari din Europa ii pun pe fuga pe investitori

Autori: Cristina Roşca , Andreea Mioara Neferu 07.02.2010

Portugalia, aflata intr-o situatie asemanatoare cu a Greciei, din cauza deficitului de aproape 10%, si Spania, unde unul din cinci cetateni nu isi gaseste un loc de munca, sunt tari de care investitorii incep sa se fereasca.



Bursele europene au scazut puternic la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce problemele Greciei au contaminat si Spania si Portugalia, alte doua tari cu probleme economice importante.

Nervozitatea investitorilor s-a repercutat si asupra monedei euro, care a intrat pe o panta descendenta, si asupra costurilor de creditare a altor state, vulnerabile la evolutiile externe.

Bursele europene au scazut pentru a patra saptamana consecutiv, cea mai lunga perioada de pierderi de dupa iulie 2009, pe fondul temerilor ca state precum Grecia, Spania si Portugalia nu vor putea sa isi tina in frau deficitele bugetare.

Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,9% saptamana trecuta, pana la un nivel de 237,46 puncte, minimul ultimilor trei luni. Actiunile companiilor din Spania si Portugalia au postat joi cea mai ampla scadere din ultimele 15 luni, din cauza temerilor legate de deficit.

Bancile sunt cele mai afectate

Actiunile Allied Irish Banks si Banco de Valencia au condus plutonul deprecierilor cu aproximativ 15%, titlurile bancilor fiind pricipalele victime in randul celor 19 sectoare care se regasesc in Dow Jones Stoxx 600. Titlurile National Bank of Greece, cel mai mare creditor elen, au pierdut 12%.

Indicii de referinta din toate cele 18 state vest-europene cu exceptia Irlandei s-au depreciat. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 2,5%, in timp ce scaderea postata de indicele german DAX a fost de 3,1%, sub cea a indicelui francez CAC 40 de 4,7%.

Situatia s-a repercutat si asupra burselor din estul Europei, vulnerabile la socurile din Vest. Vineri, indicii de referinta din statele estice s-au depreciat in linie, incheind saptamana pe rosu. Cea mai ampla scadere a fost cea a indicelui polonez WIG 20, de 3,95%, pana la un nivel de 2.195,65 puncte. Urmatorul in topul pierderilor a fost indicele ceh PX, cu un declin de 3,60%, pana la un nivel de 1.094,3 puncte.

Pentru indicele de referinta din Cehia, vineri a fost o zi sumbra, in primele patru zile ale saptamanii evolutia sa fiind relativ constanta.

Si BET-ul romanesc a pierdut 2,72%, pana la putin peste 4.906 puncte, aceasta fiind cea mai modesta pierdere din regiune.

Indicele maghiar de referinta BUX a ajuns la un nivel de 20.224,74 puncte, dupa un declin de 2,84%. Fata de maximul din 2010, BUX a pierdut 12%.

Actiunile OTP Bank, cel mai mare creditor al statului, au intrat pe o panta descendenta, pierzand 4,3%, pana la un pret de 5.170 forinti per actiune.

Datoria Ungariei atarna greu

"Ungaria este cel mai puternic expusa la problemele privind datoria statelor europene" comparativ cu restul tarilor din regiune, "in principal din cauza propriei situatii financiare", a spus Gernot Jany, analist la Erste Group Bank din Viena.

Grecia era pana nu demult statul-problema al Europei, cu un deficit imens de 12,7% anul trecut, comparativ cu limita de 3% impusa de Comisia Europeana.

Acum Spania si Portugalia i se alatura. Vineri costurile asigurarii datoriei celor trei state au scazut din cauza declaratiei lui Dominique Strauss Khan, directorul Fondului Monetar International, care a spus ca institutia pe care o conduce este pregatita si dispusa sa intinda o mana de ajutor Greciei daca i se va cere.

Investitorii par insa convinsi ca situatia se va inrautati, iar diferentele intre economiile de top din Europa - Germania, Franta si tarile nordice - si cele mai slabite state se vor adanci.

Euro sufera

Euro si-a continuat si saptamana trecuta declinul in raport cu dolarul american si yenul, pe fondul temerilor ca problema deficitului bugetar din Grecia, dar si din alte state europene, va afecta revenirea economica a regiunii, scrie Bloomberg. Euro a pierdut teren in fata dolarului, tranzactionandu-se vineri pentru 1,3586 dolari, cea mai redusa paritate din ultimele opt luni. Totodata, moneda europeana s-a depreciat fata de yenul japonez la un nivel record pentru ultimele 12 luni, pana la un curs de schimb de 122,09 yeni pe euro. Pe 4 februarie, Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda-cheie la un nivel minim de 1%, iar presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, a semnalat ca nu intentioneaza sa majoreze costurile de creditare prea curand. Andreea Neferu

Stimulentele raman

Ministrii de finante ai tarilor G7 (grupul celor mai industrializate sapte state din lume) s-au angajat sa mentina programele guvernamentale de stimulare a economiei, in ciuda faptului ca deficitele bugetare in crestere indeparteaza investitorii, scrie Bloomberg. "Trebuie sa furnizam in continuare ajutoare, dar in acelasi timp sa cautam strategii de retragere a acestora pentru a ne orienta catre un model fiscal mai sustenabil", a declarat ministrul canadian de finante, Jim Flaherty, in cadrul summitului G7 organizat in localitatea canadiana Iqaluit. Pe de alta parte, ministrii europeni de finante prezenti la reuniune au anuntat ca vor ajuta Grecia sa-si echilibreze deficitul, in timp ce presedintele Bancii Centrale Europene s-a declarat convins ca tara sud-europeana va reduce acest indicator pana la 3% din PIB pana in 2012. Andreea Neferu