UDMR a pus noul director al Tarom: Gombos Csaba

Autor: Mirabela Tiron 07.02.2010

Conducerea operatiunilor companiei Tarom va fi preluata de Gombos Csaba, 40 de ani, in urma hotararii luate de UDMR, partid caruia i-a revenit conducerea companiei aeriene de stat dupa negocierile cu PD-L.

Gombos Csaba o va inlocui din functie pe Ruxandra Brutaru, 29 de ani, care a ocupat aceasta pozitie din ianuarie anul trecut, dupa ce a fost numita de catre ministrul transporturilor Radu Berceanu.

"Eram unul dintre candidatii pentru functia de director general al Tarom. Nu stiu exact cand voi prelua aceasta pozitie, dar cred ca de saptamana viitoare voi veni la Bucuresti. Nu am primit inca detalii legate de obiectivele pe care ar trebui sa le indeplinesc la Tarom si nici legate de salariul pe care il voi avea", a declarat Gombos Csaba, fostul director general al producatorului de cablaje electrice Romcab Targu-Mures.

Salariile sefilor companiilor de stat au fost plafonate in 2008 la nivelul castigului unui secretar de stat, respectiv de maximum 4.800 de lei, potrivit ultimelor date disponibile.

Compania de stat Tarom, cel mai important operator aerian de pe piata locala, a incheiat anul trecut cu pierderi estimate la 21 de milioane de euro si cu venituri de 260 de milioane de euro sub mandatul Ruxandrei Brutaru, potrivit reprezentantilor companiei. Brutaru, fiica unui fost director Tarom din perioada 1995-1996, Nicolae Brutaru, avea experienta in domeniul aeronautic, ocupand si functia de director de marketing al companiei low-cost Blue Air.

Gombos Csaba spune ca stie cu ce pierderi se confrunta Tarom si ca are o experienta buna in ceea ce priveste managementul de criza. "Timp de 14 ani am lucrat ca top executiv in companii. Am reusit sa cresc afacerile Romcab chiar si la peste 15 milioane de euro in 2008", a sustinut el.

Gombos Csaba s-a aflat la conducerea operatiunilor Romcab din 1999. Producatorul de cabluri din Targu-Mures, care s-a salvat de la faliment dupa ce a intrat in reorganizare judiciara in 2004, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri estimata la 8-9 milioane de euro, potrivit lui Gombos Csaba.

Inainte de-a veni la Romcab, executivul a fost administrator la firma Paneuro, ce avea ca obiect de activitatea comertul cu piese de schimb auto. Atat Paneuro, cat si Romcab sunt firme controlate de omul de afaceri Zoltan Prosszer, care a avut la un moment dat un holding cu 20 de companii, insa majoritatea au intrat in faliment, din cauza unor decizii gresite, dupa cum a declarat chiar Prosszer intr-un interviu acordat in aprilie 2009 revistei Business Magazin.

Csaba a terminat Facultatea de Management Industrial si Comercial. Noul director al Tarom este si consilier judetean al UDMR in Mures. Dupa depunerea declaratiei de avere in 2007, Gombos a fost acuzat de fals in declaratii si a fost anchetat de procuratura si politie.

El spune ca dupa efectuarea anchetei, au fost respinse toate acuzatiile aduse la adresa lui.

Tarom este controlata in proportie de 96,7% de Ministerul Transporturilor, ceilalti actionari fiind SIF Muntenia, Compania Nationala Aeroportul Bucuresti Otopeni si Romatsa.