Fondurile mutuale trec la clasificarea pe stil european. Care sunt principalele modificari si ce au de castigat investitorii?

Autor: Roxana Pricop 07.02.2010

Fondurile de actiuni isi vor creste expunerea pe Bursa, in timp ce fondurile de obligatiuni vor renunta la actiunile din portofoliu pentru a-si pastra categoria, potrivit noilor standarde de clasificare.



"Romania este prima piata din Europa Centrala si de Est care adopta noul sistem de clasificare a fondurilor mutuale. Noile standarde vor creste gradul de transparenta a produselor, iar investitorii vor intelege mai bine in ce anume investesc. In plus, adoptarea acestei clasificari va facilita distributia transfrontaliera de fonduri", a spus Peter de Proft, directorul general al Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).

Incepand din ianuarie, pentru a fi considerate "de actiuni", fondurile va trebui sa investeasca cel putin 85% din active in actiuni si nu minimum 66% din active, cum este in prezent.

Toate cele noua fonduri de actiuni vor ramane in categorie, dupa adoptarea standardelor europene. Pe de alta parte, fondurile monetare nu vor mai putea investi in obligatiuni, in timp ce fondurile de obligatiuni nu vor mai putea investi in actiuni. Pe stil nou, numarul fondurilor monetare va creste de la cinci la sapte, iar cel al fondurilor de obligatiuni se va reduce de la noua la cinci. In cazul fondurilor diversificate, clasificarea europeana introduce patru subtipuri in cadrul carora expunerea pe actiuni variaza.

"Pana la finele lunii iunie, administratorii trebuie sa modifice documentele fondurilor, pentru rebalansarea portofoliului fiind necesar avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). CNVM poate valida demersul asociatiei pana la finele anului, prin includerea modificarilor in regulamentul de functionare al fondurilor de investitii", a afirmat Dragos Neacsu, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Administratorii locali au agreat sa adere la noile standarde de clasificare, chiar daca acest lucru va presupune modificari de portofolii si a strategiei de investitii in cazul unora, dar si modificari ale documentelor fondurilor.

Din momentul in care administratorul raporteaza un fond catre AAF ca fiind incadrat intr-o anumita categorie, acesta va trebui sa mentina neschimbata strategia de investitii cu structura de portofoliu corespunzatoare.

Din motive obiective, neimputabile administratorului, este permisa iesirea din parametrii standard ai categoriei pentru o perioada de maxim 30 de zile.

Noua clasificare vrea sa rezolve dezechilibrele aparute in industrie in ultimii doi ani din cauza crizei financiare, dar si a comportamentului administratorilor locali. Mai exact, pentru a-si proteja investitorii de corectii, administratorii unora dintre fondurile de actiuni au redus expunerea pe Bursa sub limitele admise de minim 66% din active.

Prin definitie, fondurile de actiuni sunt produse foarte riscante, care aduc randamente ridicate sau pierderi mari cu pretul asumarii unui risc ridicat.

In ultimii ani au aparut fondurile cu pana la 40% din active plasate in depozite bancare si sub 50% din active investite in actiuni si care erau vandute drept fonduri de actiuni. Intre acestea si fondurile care si-au pastrat expunerea de 66 procente nu se putea face comparatie in privinta riscului si a randamentului.

Pana la finele lunii februarie, CNVM ar putea reglementa un nou tip de fonduri mutuale - Exchage Trading Funds (ETF).

ETF-urile sunt fonduri mutuale tranzactionate la Bursa, inca absente de pe piata locala, dar care sunt foarte populare pe pietele dezvoltate din regiune.