Angajatii Dacia ameninta cu greva daca nu cresc salariile

Autor: Alexandru Anghel 07.02.2010

Sindicalistii au cerut majorarea salariala argumentand prin cresterea productiei cu aproape 20% si a volumului de munca pentru lansarea SUV-ului Duster.



Cei aproximativ 14.000 de angajati ai Automobile Dacia au amenintat cu demararea unei greve de protest in cazul in care administratia companiei nu va accepta majorarea salariilor cu 520 de lei.

Automobile Dacia si Sindicatul Automobile Dacia poarta negocieri de doua saptamani, propunerea de majorare avansata de conducere fiind de 170 de lei, urmand sa fie acordata in trei transe. Reprezentantii companiei nu au comentat referitor la amenintarea cu greva, din partea sindicatelor. "Se poarta negocieri pentru contractul colectiv de munca din 2010. Negocierile vor continua luni (azi - n.r.)", a declarat Liviu Ion, directorul de comunicare al companiei.

Reprezentantii Sindicatului Automobile Dacia nu au putut fi contactati. Sindicalistii au cerut o majorare salariala de 520 de lei argumentand prin cresterea productiei din 2009 (aproape 20%) si a volumului de munca suplimentar pentru lansarea SUV-ului Duster.

Pentru 2010 insa previziunile reprezentantilor Dacia au indicat o revenire a productiei la circa 250.000 de unitati (aproape de nivelul din 2008)

In cursul anului trecut, cand vanzarile de automobile la nivel local (-55%) si mondial au fost lovite puternic de recesiune, negocierile privind contractul colectiv de munca s-au desfasurat fara presiuni, compania anuntand o ajustare la inflatie, prin care salariile erau compensate cu 110 lei (70 de lei de la 1 ianuarie 2009 si 40 de lei de la 1 aprilie 2009).

Negocierile se purtau insa dupa o perioada in care Fran'ois Fourmont, fostul director general al Dacia, vorbea de posibila disponibilizare a 4.000 de oameni, iar productia Dacia a fost oprita timp de aproape o luna pentru ajustarea stocurilor in functie de volumele de comenzi foarte scazute.

Dupa primele 2-3 luni ale lui 2009 efectul programelor "Rabla" de la nivel european si cresterea cererii pentru Sandero au condus insa la cresterea cadentei de productie la 1.340 de masini zilnic.

Ultima greva la Dacia s-a desfasurat in primavara anului 2008 si a durat aproximativ trei saptamani.

Si metroul ar putea intra in greva