Bulgarii de la Eurohold cumpara un dealer Dacia

Autor: Bogdan Alecu 08.02.2010

IPSO Automobile, dealer al marcilor Renault Nissan Dacia si fost importator al marcii franceze inainte de 2001, parte a grupului de firme IPSO, urmeaza sa fie achizitionat de catre grupul bulgar Eurohold, fiind prima tranzactie de acest fel de pe piata auto locala. Consiliul Concurentei a aprobat preluarea la sfarsitul lunii ianuarie, iar tranzactia urmeaza a fi finalizata in perioada imediat urmatoare, potrivit unor surse din cadrul IPSO. Atat oficialii IPSO Autombile, cat si cei ai Eurohold nu au dorit sa comenteze informatia.

Grupul Eurohold este controlat de Avto Union Group, care mai detine in Romania firmele Eurolease Auto si compania de asigurari Euroins Romania.

Compania IPSO este detinuta de catre grupul francez Bergerat Monneyeur si a fost infiintata pe piata locala in 1991. Grupul IPSO detine pe piata locala in afara dealerului Dacia Renault Nissan si importul camioanelor Renault Trucks, cel al masinilor si utilajelor agricole John Deer, Kuhn si Westfalia. Divizia IPSO Automobile, care face obiectul tranzactiei, detine un centru integrat la intrarea in Capitala pe DN1, deschis in 2006 in urma unei investitii de 5 milioane de euro, si un al doilea showroom si service in Ploiesti.

Reprezentantii companiei nu au furnizat rezultatele financiare pe 2009, insa in 2008, unul dintre cei mai buni ani pentru industria auto, compania a raportat o cifra de afaceri de 85 mil. euro si un profit net de 0,8 mil. euro. Rezultatele financiare implica insa intregul grup IPSO si nu doar divizia achizitionata de Eurohold.

Pentru a putea pastra insa licenta de a comercializa cele trei marci, noul proprietar trebuie sa renegocieze contractul de licentiere cu Renault Romania.

Potrivit oficialilor APIA, in 2009 10% din dealerii de pe piata locala au intrat in faliment din cauza scaderii pietei auto cu pana la 60%. In acelasi timp, in ianuarie vanzarile de masini nu au depasit pragul de 3.500 de unitati potrivit jucatorilor din piata auto, volum comparabil cu cel atins in prima parte a anilor '90.