Sonia Nastase, Howard Johnson: Mai greu decat anul trecut nu se poate, dar nici nu asteptam miracole

Autor: Mirabela Tiron 09.02.2010

Sonia Nastase, singura femeie care conduce un hotel de cinci stele in Romania, spune dupa patru luni de la preluarea operatiunilor Howard Johnson ca "mai greu decat anul trecut nu se poate", in conditiile in care afacerile hotelului s-au redus cu 40% anul trecut, la 8 milioane de euro.



Nastase, 37 de ani, conduce din octombrie hotelul de cinci stele din Capitala detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu si crede ca revenirea pe piata hoteliera se va vedea il al doilea semestru al anului, cand se vor inregistra usoare cresteri ale afacerilor.

"Anul acesta nu se asteapta nimeni la miracole avand in vedere ca la nivel economic nu se vad mari schimbari. Anul trecut, hotelul a finalizat cu o cifra de afaceri in scadere cu 40%, pana la 8 milioane de euro, dupa ce am avut o politica de eficientizare a costurilor", a declarat Sonia Nastase. Ea l-a inlocuit anul trecut pe britanicul Peter Craig Martin.

Ianuarie, la acelasi nivel cu 2009

Managerul hotelului Howard Johnson spune insa ca este total irelevant ca sa raportezi rezultatele anului 2009 la anul anterior, cand a fost un an de crestere economica. Sonia Nastase este prima romanca ce conduce un hotel de cinci stele din Capitala, in conditiile in care toti managerii generali ai unitatilor de cinci stele Intercontinental, Hilton, JW Marriott, Radisson sau Crowne Plaza sunt expati.

"Este firesc sa scada cererea de servicii turistice in aceasta perioada, suntem in trend cu toata piata. In ianuarie anul acesta am avut un grad de ocupare de 40%, nivel similar cu cel din ianuarie anul trecut, aceasta luna nu este insa reprezentativa, avand in vedere ca in primul trimestru din an se inregistreaza cei mai mici indicatori", a spus Sonia Nastase.

Hotelul de cinci stele Howard Johnson vizeaza anul acesta castigarea de cota de piata in Capitala, unde competitia este foarte puternica, dupa cum apreciaza Sonia Nastase. In Bucuresti sunt 7.440 locuri in camere de hoteluri clasificate la patru si cinci stele, adica 66% din capacitatea totala de cazare, potrivit unui studiu al companiei de consultanta in industria hoteliera Trend Hospitality.

In asteptarea turistilor

"In conditiile unei concurente mari pe aceasta piata, avem nevoie de toate segmentele de clienti. Incercam sa atragem atat clientii de business, cat si clientii de leisure. Acest mix de clienti poate asigura un grad de ocupare ridicat in hotel, prin urmare contractele pe care le avem sunt foarte diverse", a spus Sonia Nastase, care adauga ca lucreaza cu agentiile de turism de pe piata locala pentru a atrage la hotel turistii care sunt in excursie in Capitala.

Nastase a mai precizat ca din totalul clientilor pana in 15% sunt straini care vin in circuite turistice in tara prin agentiile de turism si care isi iau o noapte sau doua de cazare la hotel. Cu toate acestea, zilele de weekend continua sa aiba cele mai mici grade de ocupare din toata saptamana, chiar si cu cele mai mici preturi din saptamana. Anul trecut, hotelul de cinci stele a redus tarifele cu 30% fata de anul anterior, iar anul acesta va practica tarife similare cu cele din 2009, pretul unei camere pe noapte fiind de 142 de euro pe noapte.

"Incercam sa controlam costurile cat mai bine. Conteaza orice cost, de la lumina la gunoi, la costurile cu furnizorii. In ceea ce priveste personalul, nu am facut disponibilizari, in prezent fiind 240 de angajati", a spus ea.

Pe langa hotelul de cinci stele Howard Johnson din Capitala, omul de afaceri Puiu Popoviciu mai detine si hotelurile Ramada Plaza si Ramada Parc, din grupul Parc Hotels, cu afaceri de 8,4 mil. euro in 2008.