Brokerii rasufla usurati ca a fost doar o corectie, nu o inversare de trend

Autor: Vlad Anastasiu 08.02.2010

Bursa a inchis sedinta de ieri in crestere, revenind astfel dupa corectiile puternice din ultimele sedinte de saptamana trecuta. Cea mai mare apreciere a fost consemnata de titlurile societatilor financiare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu aproape 2% fata de referinta.

Restul indicilor au inregistrat cresteri mici, de 0,2% pe BET si 0,4% pe BET-NG. Chiar daca la sfarsitul saptamanii trecute brokerii apreciau o accentuare a riscurilor de corectii in piata, sedinta de ieri a infirmat o inversare de trend.

"Personal nu sunt deloc ingrijorat. In continuare cred ca evoluam intr-un trend ascendent, dar care in ultimele doua sedinte de saptamana trecuta a marcat ceva corectii. Intr-adevar dupa sedinta de vineri, pe analiza tehnica indicele BET intrase sub linia de trend, dar sedinta de astazi (ieri - n.red.) a infirmat o reinversare a trendului. Probabilitatea sa vedem in continuare corectii la fel de mari sunt scazute", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Dintre societatile de investitii, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare crestere, de 2,4%, urmate in top de cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 2,3% si SIF Oltenia (SIF5), de aproape 2%. Titlurile SIF5 au ocupat in schimb prima pozitie in topul rulajelor.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la putin peste 6,1 milioane de euro, sub rulajele de joia si vinerea trecuta, in timp ce volumul de tranzactionare s-a ridicat la peste 33,5 milioane de actiuni.

"Rulajele de saptamana trecuta au venit pe fondul iesirii si marcarii de profit. Iar acum se observa o reintrare in piata. Din aceasta cauza rulajul a fost mai scazut de aceasta data", a explicat Lupsan.

Titlurile Broker (BRK) au urcat ieri cu aproape 5 procente, dupa ce compania a anuntat ca intentioneaza sa acorde dividende aferente profitului pe 2009.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in scadere, cu o corectie de peste 2%, in timp ce titlurile BRD s-au apreciat cu circa 0,7% fata de cotatia de vineri.

Si titlurile energetice au evoluat in urcare, actiunile societatii de utilitati Transelectrica (TEL) inregistrand cea mai mare crestere din sector, de 1,3% fata de referinta. Actiunile Transgaz (TGN) si cele ale companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,5% si respectiv 0,4%.

"Se observa o evolutie diferita pe piata locala comparativ cu restul pietelor de capital. Nu este vorba neaparat de o decorelare fata de acestea, doar ca piata locala poate sa creasca pe termen scurt chiar daca pe extern pietele sunt in scadere. Principalul factor de crestere pe piata locala ramane majorarea pragului de detinere la SIF-uri", a apreciat Lupsan.

Piata americana deschidea sedinta de ieri pe minus, cu o corectie de 0,5% pe indicele Dow Jones, in timp ce principalele piete europene evoluau pe plus, dupa corectiile puternice de saptamana trecuta, indicele german DAX inregistrand o apreciere de aproape 0,7% fata de cotatia de vineri.

De urmarit astazi