UE ne permite deficit bugetar de peste 3% si in 2011

Autor: Iulian Anghel 08.02.2010

Romania va trebui sa-si reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB pana in 2012 si nu pana in 2011, cum stabilise UE in vara trecuta.

Un comunicat al Comisiei Europene a anuntat ieri: Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca Romania a luat masuri bune pentru a corecta deficitul bugetar si propune Consiliului UE extinderea cu un an a termenului limita solicitat Romaniei pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB, avand in vedere ca recesiunea economica a depasit asteptarile.

Executivul european arata ca aceasta decizie a fost luata in baza Pactului de Stabilitate si Crestere care prevede ca, in cazurile in care recomandarile initiale privind reducerea deficitului au fost respectate, dar situatia economica se deterioreaza in mod semnificativ si in afara controlului tarii respective, UE poate revizui recomandarile si termenul limita pentru corectarea deficitului excesiv. Surse de la Bruxelles sustin ca noul termen luat in discutie de Comisie este trecut si in scrisoarea de intentie privind aprobarea urmatoarelor doua transe de imprumut de la FMI si ar fi fost discutat deja in Consiliul ministrilor de finante ai UE (Ecofin).

De altfel, termenele si conditiile la aprobare a imprumutului de aproape 20 mld. euro, de la FMI si Comisia Europeana au fost, in mare, identice atat in documentele Fondului cat si in cele ale CE. "Inrautatirea situatiei economice de la data la care au fost facute recomandarile initiale justifica extinderea termenului limita cu un an. Dar efortul de consolidare trebuie sa continue pentru a asigura corectarea deficitului pana in 2012", arata, in comunicatul citat, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia care de astazi, va parasi aceasta pozitie si va fi comisar pentru concurenta in noua Comisie care va trece in aceasta zi de votul Parlamentului European.

Deficitul unui stat membru al UE este direct legat de moneda euro. Romania intentioneaza sa adopte euro in 2015.

Procedura de deficit excesiv a fost demarata impotriva Romaniei in iulie 2009. Consiliul UE a aprobat o propunere a Comisiei de incepere a procedurii de deficit excesiv pe baza unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB in 2008. Consiliul a cerut reducerea deficitului sub 3% pana cel tarziu in 2011, insa termenul va fi decalat cu un an.

Romania a inregistrat in 2009 o cadere economica de aproximativ 7%, in vreme ce, in primavara trecuta, Comisia prevedea o scadere de 4%.

Bugetul pentru 2010 prevede un deficit bugetar de 5,9% din PIB.