DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (43). Sesiunea extraordinara

Autor: Tudor Calin Zarojanu 09.02.2010
La mijlocul anilor '90, in revista Zig-zag aparea primul serial umoristic din presa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, am constatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decis sa-l republicam.
Motto: "Numai cine nu manânca nu greseste. De aceea, nu vor fi ridicati de la masa decât cei care nu s-au imbuibat suficient de repede."
(Din "Manualul remanierelor elegante")
Rezumatul remanierelor anterioare: Nula na nula.
Nici nu intra bine Zizi pe usa, ca Luminita ii striga din micul dulap in perete care le servea drept bucatarie, bar si living:
- Pregateste-te, ca peste cinci minute am convocat o sesiune extraordinara pentru remaniere familiala!
Zizi nu comenta. De când emisiunile TV despre organele de partid si de stat fusesera inlocuite cu editoriale despre organe anatomice, nu se mai mira de nimic.
Asteptându-si sotia, trebuia sa-si omoare cumva timpul. Mai intâi, il necaji putin pe Câine cu o scurta revista a presei, dar când animalul incepu sa faca spume la gura, Zizi intelese ca a depasit masura. Apoi isi aminti ca tocmai cumparase aparatul politic Glet, menit sa absoarba emanatiile, si se apuca sa-l instaleze: desi altfel foarte curat, catelul se manifesta incontrolabil de când radioul transmitea nonstop din Parlament.
In fine, Luminita isi facu aparitia impestuoasa, se aseza pe scaunul ei preferat - singurul din casa, de altfel - si isi acorda singura cuvântul:
- Asa nu mai merge. Sa stii ca-ti pregatesc o motiune. Nu de cenzura, ca asta-i fumata, da' motiune sa fie.
- De ce, mai draga?
- Pai tu nu ai vazut in ce hal suntem? Eu n-am ce face, invat - vorba aia - pe rupte, dar tu când te lansezi?
- Sa ma lansez? Poate la apa...
- Zizi, eu vorbesc serios. Ce comiti tu acolo in ministerul ala nu se cheama serviciu si ce-ti dau aia nu-i salariu. Trebuie sa pornesti o afacere! Sau nu poti?
Extrem de sensibil la orice aluzie privind virilitatea, Zizi ceru dreptul la replica, dar tocmai atunci se deschise usa si intra... Presedintele!!!
(Va urma un episod naucitor)

tczarojanu@yahoo.com