Comisia Europeana a trecut de Parlament

Autori: Iulian Anghel , Cristina Rosca 09.02.2010

Echipa celor 27 de noi comisari europeni printre care se ragaseste si Dacian Ciolos, care a primit portofoliul agriculturii, a fost aprobata in Parlamentul European, dupa ce fiecare comisar a fost deja audiat in mod individual de Parlament.

Comisia este ramura executiva a Uniunii Europene, responsabila pentru creionarea legilor UE si pentru supravegherea celor 27 de state membre in vederea respectarii tratatelor uniunii, scrie BBC News. Mandatul noilor comisari va fi de cinci ani si va expira in 2014.

Votul Parlamentului pentru aprobarea Comisiei a fost intarziat cu trei luni din cauza ca ratificarea Tratatului de la Lisabona a fost realizata abia in noiembrie.

Numarul de comisari va fi redus cu o treime dupa 2014, si astfel, acesta va fi ultimul vot al Parlamentului pentru o Comisie ce reuneste candidati ai fiecarui stat membru.

"Avem legitimitatea oferita de dumneavoastra, care sunteti reprezentantii celor 27 de tari membre ale uniunii", a spus presedintele Comisiei, José Manuel Barosso, imediat dupa votul Parlamentului. Pentru validarea Comisiei s-au pronuntat 488 de parlamentari, 173 au votat impotriva, iar 72 s-au abtinut.

Presedintele Comisiei, veteranul portughez cu viziuni conservatoare, a fost deja aprobat pentru un al doilea mandat de catre liderii guvernelor UE. La start se mai aliniaza Baronesa Catherine Ashton, Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna. Potrivit Tratatului de la Lisabona, ea devine si vicepresedinte al Comisiei.

Reprezentantul Romaniei in noua Comisie este Dacian Ciolos, care a primit portofoliul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. La audierile individuale el a fost avizat favorabil in unanimitate.

Alti comisari sunt Joaquin Almunia, reprezentantul Spaniei, care a primit portofoliul Concurentei, dupa ce a detinut in trecut portofoliul de Afaceri Economice si Monetare, care va fi preluat acum de finlandezul Olli Rehn. Reprezentanta Bulgariei, Kristalina Georgieva, a primit portofoliul de Cooperare Internationala si Ajutoare Umanitare, iar reprezentantul Ungariei, Laszlo Andor, portofoliul de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune.

Parlamentul European nu poate vota comisarii in mod individual, ci doar Comisia in ansamblu. Parlamentarii pot impune insa schimbari in compozitie, respingand toata echipa. O astfel de intamplare a avut loc in 2004, cand Italia a retras comisarul desemnat pentru justitie, Rocco Buttiglione. Parlamentul nu a agreat viziunile sale.