Romania are o sansa unica - sa devina sediul Agentiei Europene pentru gunoaie

Ziarul Financiar 09.02.2010

Dupa ce a pierdut in favoarea Sloveniei Agentia de Reglementare in Energie, Romania si-ar putea depune candidatura pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Gestionarea Deseurilor, in cazul in care aceasta agentie va fi infiintata, informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe se arata ca ministerul se afla in proces de evaluare, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor.

MAE aminteste ca, la 1 februarie, Comisia Europeana a publicat un studiu de fezabilitate privind costurile si beneficiile infiintarii unei agentii care sa sustina implementarea si intarirea aplicarii legislatiei UE in domeniul gestionarii deseurilor. Scopul acestui studiu a fost lansarea unei dezbateri politice pe tema implementarii legislatiei privind gestionarea deseurilor, cunoscandu-se sensibilitatea acestui subiect pentru cetatenii europeni.

Studiul recomanda crearea unei agentii UE care sa aiba ca obiect de activitate revizuirea mecanismelor de implementare din statele membre, coordonarea activitatilor de control si de inspectie, actiuni de instruire a personalului autoritatilor din statele membre, programe de formare a formatorilor.