Vanzarile de calculatoare isi continua revenirea

Autor: Magraon Andreea 09.02.2010

Piata PC-urilor isi va reveni in primul trimestru al acestui an, estimeaza Acer, cel mai mare jucator de pe piata locala.



Compania taiwaneza Acer, cel mai mare vanzator de PC-uri din Romania, se asteapta la o dublare a livrarilor de calculatoare in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul lansarii unor produse noi.

"Avem asteptari mari de la trimestrul unu. Acer a fost primul producator care a adus in Romania notebook-uri cu procesoare Intel Core i3/i5, iar rezultatele au fost peste asteptari. Estimam un rezultat de minimum 100% peste cel de anul trecut in primul trimestru", a declarat pentru ZF Bogdan Iftemie, director de vanzari al Acer.

Potrivit lui Iftemie, cererea vine din segmentul consumer, iar vanzarile si-au revenit de fapt in ultimul trimestru al anului trecut cand vanzarile au fost peste astepari.

Estimari mai modeste pentru Asus

Asus, numarul doi pe piata locala de PC-uri, estimeaza pentru primul trimestru o crestere cu 5-10%. "Ne asteptam ca primul trimestru al acestui an sa se situeze la nivelul perioadei corespunzatoare din 2009, poate chiar putin mai sus cu 5-10%. Desi nu s-a imbunatatit semnificativ, situatia economica e mai stabila si prezinta un optimism rezervat. Speram ca actualul context sa poata genera aceasta crestere in primul trimestru si ulterior pe tot parcursul anului", a declarat pentru ZF Mihai Carstea, Business Development Manager Asus Romania si Bulgaria.

Potrivit unei analize a companiei International Data Corporation (IDC), piata PC-urilor din Romania a inregistrat in 2009 o scadere de peste 55% din punctul de vedere a numarului de unitati vandute, la circa 500.000 de PC-uri. In 2008, piata romaneasca a PC-urilor atinsese un numar de 1,08 milioane unitati vandute, cu o valoare de peste 940 milioane de dolari.

Piata a fost salvata de revenirea din ultimul trimestru, cand s-au vandut aproape tot atat de multe calculatoare cat in primele noua luni. Astfel, in ultimul trimestru din 2009, piata PC-urilor din Romania a inregistrat o crestere comparativ cu trimestrele anterioare, volumul fiind de peste 200.000 de unitati. La nivelul primelor noua luni, conform datelor furnizate de producatori, piata PC-urilor din Romania a ajuns la circa 293.500 de unitati. Bogdan Iftemie aprecia ca laptop-urile si netbook-urile au reprezentat aproape 70% din totalul unitatilor vandute anul trecut in Romania. La nivel mondial au fost comercializate anul trecut 306 milioane de computere, potrivit companiei de analiza Gartner. Iftemie estimeaza ca in acest an cele mai mari comenzi nu vor veni de la sectorul public, ci de la consumatori si companii.