Chisu, IFB: Investitorii nu ezita sa-si marcheze profitul pe SIF-uri

Autor: Vlad Anastasiu 09.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe plus la nivelul indicilor BET si BET-NG, care au urcat cu 2,4% si respectiv 4%, avansul indicelui energetic fiind sustinut de evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC). Societatile financiare au inregistrat insa o scadere de peste 4,9%, corectia venind pe finalul sedintei, odata cu anuntul avizului negativ dat de Comisia economica din cadrul Camerei Deputatilor pentru propunerea de majorare a pragului de detinere.

"Reactia foarte violenta dupa anuntul avizului negativ este dovada faptului ca pe SIF-uri este o tensiune foarte mare, iar toata lumea este extrem de atenta. Investitorii nu ezita sa marcheze profitul pe fondul oricarei stiri negative referitoare la societatile financiare. Cred insa ca vom vedea o temperare a corectiilor in sedintele urmatoare pe SIF-uri, mai ales daca pietele externe vor continua sa evolueze pe plus", a precizat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut aproape 9,1% fata de referinta, coborand la pretul de 0,75 lei/actiune, in urma unor tranzactii cu peste 760.000 de actiuni realizate in ultimele minute de tranzactionare. Astfel, actiunile SIF3 care inregistrau la inceputul sedintei de ieri o apreciere de aproape 3% pentru cei care au intrat la pretul acesta in piata, pierderile depasesc 12%.

"Liberalizarea pragului s-ar justifica si prin reducerea volatilitatii in piata la nivelul SIF-urilor. Ce ii pot spune eu unui investitor care a intrat la plus 3%, iar la sfarsitul zilei actiunile s-au prabusit cu 9%. Este anormala o astfel de evolutie, pe fondul unui aviz care este doar consultativ", a adaugat Chisu.

Restul societatilor financiare au inregistrat corectii cuprinse intre 2,9% pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si 4,1% pe actiunile SIF Muntenia (SIF4).

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat o crestere de peste 17,6%, urcand la cotatia de 0,0727 lei/actiune, foarte aproape de pretul din oferta de preluare lansata de KazMunaiGaz (KMG), de 0,0741 lei/titlu.

Si titlurile OMV Petrom (SNP) au inchis in urcare fata de cotatia de luni, cu 0,8%, atingand pretul de 0,267 lei/actiune.

In sectorul bancar, atat titlurile BRD, cat si actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in stationare. La categoria international, actiunile Erste Bank (EBS) au avansat cu aproape 2% fata de referinta.

"In piata cel mai probabil vor continua aprecierile pe fondul evolutiilor externe pozitive din ultima perioada. Tot externul cred ca o sa atenueze si corectia pe SIF-uri si nu este exclus sa vedem o revenire a cresterilor pe societatile financiare", a incheiat Chisu.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri moderate, de 0,6% la nivelul indicelui paneuropean Euro Stoxx 50. Indicele britanic FTSE 100 a inregistrat cea mai mare apreciere dintre pietele vest-europene, de 0,7% peste cotatia de luni.

De urmarit astazi