Exclusiv online - Este bine sau nu sa se mareasca plafonul la "Prima Casa"? Vor creste preturile la locuinte?

Autor: Catalin Lupoaie 10.02.2010

Producatorii de materiale de constructii afirma ca plafonul de garantare pentru locuintele achizitionate prin programul "Prima Casa" ar trebui majorat de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, pentru a fi utilizate mai multe materiale de constructii cu o calitate ridicata. In schimb, dezvoltatorii au pareri pro si contra unei astfel de decizii, cel mai pesimist scenariu fiind faptul ca majorarea plafonului va conduce la majorarea preturilor la locuinte. Recent si bancherii au solicitat majorarea plafonului de garantare in cadrul programului "Prima casa" la 80.000 de euro.

"Consideram ca programul «Prima Casa» ar trebui sa vizeze preponderent achizitia de constructii noi. In ceea ce priveste plafonul de garantare, acesta ar trebui sa fie extins la nivelul a 100.000 euro, ceea ce nu ar mai limita potentialii cumparatori si ar asigura un cadru favorabil utilizarii unor materiale de calitate superioara in realizarea noilor constructii", afirma Marius Marin, vicepresedintele si directorul executiv al Asociatiei Pro BCA, care reuneste principalii producatori de BCA din tara.

El considera ca avand in vedere concurenta care este in prezent pe piata nu vom asista la cresteri de preturi din partea dezvoltatorilor imobiliari, iar programul se va orienta si catre apartamentele mai mari de trei camere.

Ideea majorarii plafonului este sussinuta si de Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului Impact, care considera ca in cazul schimbarii referintei, de la apartamente vechi la noi, este normal sa fie schimbat si plafonul, chiar daca media garantiilor acordate pana in prezent a fost de circa 44.000 de euro.
Ionut Negoita, proprietarul grupului de firme Pro Confort, apreciaza ca majorarea "plafonului de garantare nu va aduce nimic bun". "Daca plafonul creste, vor creste si preturile locuintelor, pentru ca dezvoltatorii care au incercat sa ieftineasca apartamentele la sub 60.000 de euro, pentru a beneficia de programul «Prima Casa», vor urca preturile", spune Negoita, citat de Mediafax.

Guvernul va modifica, in a doua etapa a programului, dupa ce prima va expira la 15 februarie, cadrul legal privind derularea acestuia, in urma unor consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, sectorului bancar si imobiliar, pentru a stimula achizitia de locuinte noi.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, guvernul poate aloca in acesta an pana la 1,25 miliarde de euro pentru continuarea programului "Prima casa" prin garantarea creditelor pentru locuinte, insa in acest plafon ar putea fi incluse si alte scheme de garantare. Sumele provin din plafonul de garantii de 1,8 miliarde de euro pe care Guvernul il avea la dispozitie pentru anul trecut, dar din care nu a utilizat decat o treime.

"Cred ca guvernul va intelege ca stimularea constructiilor noi va conduce la cresterea numarului de locuri de munca si ca trebuie sa plece de la premisa ca va aloca inca un miliard de euro, pe langa banii alocati deja anul trecut si la inceputul anului acesta, pentru ca abia acum va avea un impact in economie", sustine Marin de la Asociatia Pro BCA.