COLECTII/ Destine ciudate

Autor: Stelian Turlea 10.02.2010
Cartile aparute pana acum in colectia Raftul Denisei, ingrijita de Denisa Comanescu la Editura Humanitas fiction, ar putea in mod sigur umple cateva rafturi ale unei biblioteci obisnuite. Ritmul este probabil de cateva volume pe luna. Asa ca acela care incearca sa le prezinte cititorilor trebuie sa imbine selectarea cate unui singur volum in "Cartea de literatura", cu alegerea mai multor titluri la "Colectii", chiar daca nu exista apropieri intre autori sau subiecte.
Kurt Vonnegut - "Puscariasul". Traducere din engleza si note de Viorica Boitor. Eroul, care ar putea fi intruchiparea visului american (e fiul unor emigranti saraci est-europeni, caruia un mare industrias i-a platit studiile la Harvard), are o cariera nesabuita si ajunge la puscarie in calitate de cel mai putin cunoscut inculpat implicat in scandalul Watergate (cel in urma caruia presedintele Nixon a fost obligat sa demisioneze). Un roman de un comic negru.
Jennifer Johnston - "Barbatul de la gara".Traducere din engleza si note de Antoaneta Ralian. Actiunea acestui roman, aparut in 1984 si ecranizat in 1992, cu Julie Christie si Donald Sutherland in rolurile principale, se petrece in Irlanda, unde eroina se retrage pe coasta, sa picteze, iar sotul ei - sa renoveze halte dezafectate. Dar insula este departe de a fi linistita si bucolica, abunda atentatele sangeroase, iar intr-unul dintre ele barbatul este rapit. Un roman plin de tensiune.

J.M.Coetzee - "Jurnalul unui an prost". Traducere din engleza de Irina Horea. Un scriitor aflat la varsta senectutii este invitat de un editor sa contribuie la realizarea unei carti intitulate "Opinii transante". Scrie eseuri despre democratie, anarhie, erotism, sport, muzica si literatura. Angajeaza o tanara atragatoare, intalnita in spalatoria blocului, sa-i dactilografieze manuscrisul. Iar fata are un prieten caruia nu-i place angajamentul iubitei sale, dar e intersat de banii scriitorului. Un roman care se remarca in primul rand prin inventivitatea formala - paginile se compun din trei paliere, fiecare autonom, legate printr-o plasa fina de corespondente.