Cumparatorii cu lichiditati pot impune acum ritmul tranzactiilor, sustin avocatii de la Reff

Autor: Cristi Moga 10.02.2010

Numarul tranzactiilor este mai mic in aceasta perioada si din cauza faptului ca procesul de analiza a tintelor de achizitii este mult mai elaborat, contractele sunt mult mai complexe si mai atent citite, astfel ca de cele mai multe ori vanzatorii raman implicati in afacere inclusiv dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare.

"In perioada de boom, oportunitatea in imobiliare tinea trei zile deoarece daca nu decideai rapid sa cumperi, se gasea un alt investitor mai flexibil care putea semna mai rapid. Acum climatul este mult mai riguros deoarece piata abunda de oportunitati. Cumparatorii cu lichiditati pot impune acum ritmul tranzactiei", spune Alexandru Reff, partener al firmei de avocatura Reff & Asociatii, afiliata grupului de consultanta Deloitte.

Vanzarea unei fabrici pentru un leu

Reprezentantii firmei spun ca au asistat anul trecut in tranzactii imobiliare, corporatiste si in finantari cu o valoare cumulata de peste un miliard de euro. Printre acestea se numara asistarea firmei Romstrade la obtinerea unei finantari de 140 de milioane de euro de la Credit Suisse, consultanta oferita sud-africanilor de la NEPI pentru preluarea proiectului European Retail Park din Braila (63 mil. euro), precum si la obtinerea unei finantari de 113 mil. euro de la grupul belgian KBC.

Nu toate tranzactiile in care firma este implicata sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro, in conditiile in care unele domenii au fost mai puternic afectate de criza financiara.

"Asistam la o vanzare pentru un pret de 1 leu. Un grup international pe care l-am asistat in urma cu cativa ani la o achizitie in Romania, renunta acum la subsidiara locala in favoarea managerilor. Nu este o vanzare distressed. Pur si simplu era o capacitate de productie care lua comenzi pentru o firma straina, care si-a redus capacitatea, astfel ca nu mai are nevoie de fabrica locala. Pot spune ca este vorba de o fabrica cu sute de angajati. Firma va reveni la profilul de dinainte de achizitie", spune si Andrei Burz-Pinzaru, partener in cadrul firmei.

Nu mai avem cresteri spectaculoase

Reff & Asociatii numara o echipa de 20 de avocati si a inregistrat in 2009 un nivel apropiat al veniturilor comparativ cu anul precedent, jumatate din incasari provenind din contractele de tip fuziuni si achizitii, real estate si finantari bancare.

"Nu mai sunt cresterile spectaculoase de 40-50%, chiar 70% din ultimii ani. Pentru a avea o crestere substantiala in acest an ar trebui sa muncim mult mai mult", spune Reff.

O pondere importanta in veniturile Reff & Asociatii o reprezinta si departamentul de litigii, unde firma a castigat saptamana trecuta un proces de fond privind "o rambursare de TVA de milioane de euro".

Reff &Asociatii are o cifra de afaceri de circa 3 milioane de euro, potrivit estimarilor ZF. Reprezentantii firmei nu au dorit sa precizeze valoarea veniturilor incasate in 2009.

Piata avocaturii de business a traversat in 2009 primul an dificil, in care marea majoritate a firmelor au inregistrat fluctuatii de plus/ minus 10% in dreptul incasarilor, pe fondul scaderii activitatii in domenii precum imobiliare sau fuziuni si achizitii si al presiunii puse de companii pe scaderea onorariilor.