Scad marjele. Incearca bancherii sa dea credite noi?

Autor: Ciprian Botea 10.02.2010

Bancherii au majorat anul trecut marjele de dobanda dintre creditele si depozitele noi in lei cu peste doua puncte procentuale, pana la 5,85% in decembrie fata de 3,44% in aceeasi luna din 2008 pentru ca au incercat sa-si acopere costurile in crestere cu imprumuturile neperformante, dar in ultimele luni au aparut semne ca tendinta se inverseaza, dupa cum arata datele Bancii Nationale.

In noiembrie si decembrie diferenta dintre dobanzile la creditele si depozitele noi in lei a coborat cu circa un procent fata de lunile anterioare, acesta fiind primul semnal ca bancile incearca sa-si creasca din nou portofoliul de credite, spun analistii. "Aversiunea la risc a mai scazut si probabil bancile au devenit mai flexibile in incercarea de a atrage clienti noi", comenteaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank. In 2009, marjele de dobanda la lei au atins un maxim record de 6,77%, in octombrie.

Bancile au mai redus din marjele de castig si in conditiile in care ponderea imprumuturilor restante in total credite a scazut usor in decembrie, coborand la 1,46% fata de 1,68% in noiembrie. Marjele acopera costurile cu neperformantele, costurile operationale si cele cu rezervele minime, ajungand sa asigure cea mai mare parte din profitul operational al bancilor.

Totusi, analistii spun ca exista sanse ca scaderea timida a marjelor in ultimele luni sa nu se concretizeze intr-o tendinta pe termen lung, avand in vedere volatilitatea dobanzilor de pe piata interbancara.

"In perioada urmatoare ma astept ca dobanzile sa scada mai repede la depozite decat la credite pentru ca exista o problema cu volatilitatea dobanzilor interbancare, care a fost incurajata de BNR pentru a limita miscarile pe curs. Daca dobanzile interbancare vor creste, este de asteptat ca bancile sa ramana in defensiva pe partea de creditare", spune Molnar.

Soldul creditului privat a stagnat anul trecut in jurul a 47 mld. euro.

Marjele de castig la creditele si depozitele existente in sold au continuat totusi sa creasca atat la lei, cat si la euro. Diferenta de dobanda a urcat la 7,15% la lei si 3,45% la euro in decembrie, fata de 4,25% respectiv 2,45% in aceeasi luna din 2008. La euro, marja la creditele si depozitele noi chiar s-a dublat intr-un singur an, pana la 3,04%.