Noul proprietar al magazinelor Fidelio cere insolventa

Autor: Mihaela Popescu 10.02.2010

In ultimele sase luni compania, care detinea 14 magazine in zona Moldovei, a operat "la limita de avarie".



Omul de afaceri sucevean Costel Chelaru, proprietarul distribuitorului regional de produse de bunuri de larg consum Adicost, a cerut intrarea in insolventa a retelei de supermarketuri Fidelio preluate anul trecut cu datorii de 5 mil. euro si o cifra de afaceri de 25 mil. euro in 2008.

"Am depus cerere de insolventa voluntara a Fidelio intrucat nu mai putem sustine platile istorice ale acestei firme. Am reusit sa achitam mai mult de jumatate din datoriile asumate odata cu preluarea retelei, insa partea neplacuta a fost ca a trebuit sa stingem datorii care nu aveau legatura cu acest business", a declarat Chelaru.

Fara profit

Reteaua Fidelio avea 14 supermarketuri operationale in zona Moldovei in decembrie anul trecut, cand Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia de vanzare a operatorului magazinelor. Acesta a fost detinut anterior de firma Danilux din Botosani controlata de omul de afaceri Daniel Mihaila.

Chelaru a mai spus ca achizitia retelei a fost o strategie buna, dar ca s-a ajuns la insolventa din cauza inrautatirii mediului economic din ultimele luni si din cauza reticentei furnizorilor de a colabora cu un retailer care a avut in trecut probleme la plata facturilor.

"Nu am reusit sa acumulam profit pentru ca mai toti furnizorii erau mult prea circumspecti dat fiind istoricul derularii afacerii cu aceasta retea, insa nici nu am inregistrat pierderi. Faptul ca nu am beneficiat de creditare pe masura datoriilor a facut sa lucram in cea mai mare perioada de timp la limita de avarie, astfel incat performantele nu puteau sa fie foarte bune''.

Dati afara din spatii

Majoritatea magazinelor sunt operate in spatii inchiriate, iar actionarul Fidelio a mai spus ca majoritatea contractelor de inchiriere ale retelei au fost reziliate de catre proprietari.

"Facem tot ce putem pentru a pastra locurile de munca ale celor 300 de salariati", a mai spus Chelaru.

Intrarea in insolventa ar putea stopa inchiderea magazinelor Fidelio, deoarece legislatia in domeniu protejeaza compania insolventa de creditori.

Businessul de distributie al lui Chelaru, compania Adicost din Suceava, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 19 mil. euro si un profit de 50.000 de euro, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Omul de afaceri sucevean mai detine doua companii active in domeniul serviciilor de cercetare a pietei si participatii majoritare la firme din sectorul imobiliar si al productiei produselor de panificatie, potrivit datelor de la Consiliul Concurentei.

Contractia consumului si inghetarea creditarii au adus probleme mari de lichiditati in comertul local, cele mai afectate fiind companiile cu actionariat romanesc pentru ca nu au sustinerea financiara a unui grup mare, ca in cazul lanturilor internationale de magazine active in Romania.

Supraindatorarea businessurilor pentru a tine pasul cu expansiunea marilor retele internationale de magazine a dus la intrarea in insolventa a celor mai mari trei retaileri alimentari romani, Pic, Trident si Spar, in 2009.

Pic a iesit de pe piata odata cu inchiderea ultimului hipermarket operational al retelei, in ianuarie 2010.