Proiect secret al UE si ONU: Muzica si filmele ilegale vor fi blocate de furnizorii de internet

Autor: Magraon Andreea 10.02.2010

Uniunea Europeana si ONU lucreaza in secret la o lege care sa oblige furnizorii de servicii internet sa blocheze transferul fisierelor muzicale si al filmelor piratate, scrie the New York Times.

Negocierile intre natiuni au loc pe fondul presiunilor din partea companiilor de media, a brandurilor de lux, adesea victime ale pirateriei, care cer statelor sa incheie pana la sfarsitul anului un acord international impotriva pirateriei. Dar procesul este ingreunat de criticile din partea utilizatorilor de internet si a asociatiilor care lupta impotriva unei reglementari excesive a internetului. Cea mai recenta runda de negocieri de luna trecuta de la Guadalajara, in Mexic, s-a incheiat cu dezacorduri intre natiuni.

Spre exemplu, Uniunea Europeana a criticat propunerile Statelor Unite ale Americii ca furnizorii de internet sa ia masuri dure impotriva celor care pirateaza muzica si filmele sau alte documente aparate de drepturile de autor. Propunerile Statelor Unite presupun ca furnizorii de net sa blocheze automat transferul de filme, muzica sau alte documente piratate. 

Multi dintre participanti au declarat ca au alternative la propunerile Washingtonului. "Sistemul nostru presupune flexibilitate. Uniunea Europeana nu poate accepta o intelegere cu numai o singura solutie", a declarat un participant la negocieri care cunoaste pozitia UE si care si-a pastrat anominatul.

In cadrul UE mai multe state au propus diferite legi de lupta impotriva pirateriei. Anul trecut, Franta a aprobat o lege potrivit careia cei care transfera documente piratate isi pot pierde conexiunea la internet daca ignora doua avertismente de incetare a activitatii. La randul sau, Marea Britanie a propus o lege asemanatoare, dar Germania si Suedia au exclus o asemenea masura. Alte state din cadrul UE nu doresc interzicerea accesului la internet, pe care-l asimileaza drepturilor omului.

Detalii cu privire la ce s-a discutat de fapt in Mexic raman necunoscute. Desi se discuta de doi ani de zile, detaliile cu privire la aceste intalniri nu au fost facute publice.

Criticii propunerilor spun ca lipsa de transparenta este complet neobisnuita pentru un acord comercial cu atat de multe parti implicate, mai ales in conditiile in care acest acord ar putea influenta modul in care functioneaza internetul si afecta astfel sute de milioane de oameni din intreaga lume.

"Ai crede ca este vorba de arme nucleare sau de lucruri asemanatoare, nu de o lege a drepturilor de proprietate intelectuala", spune Eddan Katz, director pentru afaceri internationale la Fundatia Electronic Frontier, care lupta impotriva reglementarii internetului. "Faptul ca intre 30 si 50 de oameni stau impreuna in jurul unei mese si decid legislatia pentru toate tarile lumii, intr-o arie unde exista neintelegeri majore, pare o contraventie la procesul democratic global", adauga el.