Transelectrica se imprumuta cu inca 8 mil. euro pentru investitii

Autor: Roxana Petrescu 10.02.2010

Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, a semnat un imprumut in valoare de 33 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro) cu BRD Groupe Société Générale, pentru suplimentarea surselor de finantare pentru proiectele de investitii aflate in derulare.

"Imprumutul este contractat in lei, pe o perioada de 7 ani, doi ani de gratie si cinci ani de rambursare", spune Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica.

Potrivit celor mai recente declaratii facute de reprezentantii Transelectrica, circa 70% din programul de investitii bugetat pentru anul aceasta ar urma sa fie acoperit prin credite bancare, intentia companiei fiind aceea de a aloca pentru 2010 un buget similar de investitii similar cu cel de anul trecut care a avut o valoare de circa 400 -500 de milioane de lei.

Unul dintre cele mai delicate proiecte in care Transelectrica trebuie sa investeasca este intarirea retelei electrice din zona Dobrogei, unde sunt anuntate cele mai multe proiecte eoliene, precum si punerea in functiune din 2017 a doua reactoare nucleare noi la centrala de la Cernavoda. Potrivit celor mai recente estimari lansate de reprezentantii Transelectrica, va dura circa 3 - 4 ani pentru dezvoltarea retelei astfel incat aceasta sa faca fata cerintelor din regiunea Dobrogei.

Transelectrica a primit in ultimii doi ani solicitari de racordare a turbinelor eoliene la retea insumand 22.800 MW, insa puterea maxima suportata de sistem este de 2.660 MW, de peste opt ori mai redusa.

Transportatorul de energie a raportat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 11,5 milioane de lei, de peste 11 ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului 2008, cand Transelectrica a raportat 132,9 milioane de lei.

In aceasta perioada afacerile companiei au scazut cu circa 10%, pana la 1,8 miliarde de lei. Pentru 2009, compania si-a bugetat un profit brut de 10 milioane de lei la venituri de 2,69 miliarde de lei.

La 31 septembrie 2009, Transelectrica inregistra datorii cumulate de aproape 1,5 miliarde de lei (348 milioane de euro), care au tras in jos rezultatul raportat de companie in aceeasi perioada, in conditiile in care pierderile de pe partea financiara au inghitit cea mai mare parte a castigului consemnat de firma din activitatea de baza.

Actiunile Transelectrica au inregistrat de la inceputul anului o crestere de circa 14%, dupa ce spre inchiderea sedintei de ieri urcau cu 2%, pana la un pret de 15,5 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 280 de milioane de euro.