Disputa pe terenuri la firma lui Stefan Vuza, Somes Dej

Autor: Laurentiu Cotu 10.02.2010

Compania MFC Commodities GmbH din Viena, care detine circa 9,79% din capitalul social al producatorului de hartie Somes Dej (SMS), detinut de Stefan Vuza, a trimis catre Tribunalul Cluj-Napoca o notificare prin care cere anularea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a actionarilor Somes SA din data de 7 decembrie 2009, privind vanzarea unor terenuri din incinta societatii din Dej catre compania A6 Impex, o alta societate din cadrul grupului controlata de Vuza.

Vanzarea terenurilor este contestata si de SIF Banat-Crisana, care este principalul actionar minoritar al producatorului de hartie, cu o participatie de 13,1% din actiuni.

Producatorul de energie electrica A6 Impex din Dej si Somes Dej (SMS) si-au anuntat recent intentia de a finaliza in vara acestui an o investitie de aproximativ 16 mil. euro intr-o unitate ce va produce energie electrica din surse regenerabile. Unitatea ar urma sa functioneze in spatiile preluate de A6 Impex de la Somes SA, odata cu inchiderea sectorului unde compania producea celuloza.

"Decizia de a vinde terenurile din incinta companiei Somes, ce se presupune ca sunt destinate constructiei unei unitati de productie a energiei electrice, a fost contestata atat de MFC Commodities GmbH, cat si de SIF Banat-Crisana, ambii actionari minoritari ai Somes SA.

Aceste terenuri sunt situate in mijlocul combinatului Somes din Dej, vanzarea lor facand dificila o viitoare tranzactie cu alte terenuri nefolosite", a declarat Martin Müller-Romheld, reprezentantul companiei MFC Commodities GmbH, unul dintre actionarii minoritari ai Somes SA.

Conducerea A6 Impex spune ca societatea are terenurile ei pe care functioneaza de ceva timp, iar terenurile aflate in discutie nu afecteaza cu nimic finalizarea investitiei in vara a unitatii de productie a energiei electrice.

"Spatiile in care functionam au fost preluate de la societatea Somes, iar terenurile aflate in discutie nu afecteaza cu nimic activitatea noastra, ele urmand sa se adauge patrimoniului existent al A6 Impex. Asteptam sa vedem care va fi decizia instantei", a declarat pentru ZF Transilvania Stefan Sas, director general in cadrul companiei A6 Impex.

Actionarii A6 Impex sunt firmele Iasitex cu 92% din titluri si Somes SA cu 8% din actiuni, compania facand parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza.

La randul ei, compania Somes SA este controlata in proportie de 62,60% de firma A1 Impex SRL, SIF Banat-Crisana detine circa 13,11% din titluri, MFC Commodities GmbH are o participatie de 9,79%, restul de 14,48% din titluri aflandu-se in posesia altor actionari.

Titlurile Somes Dej sunt tranzactionate pe Bursa la categoria nelistate si sunt foarte putin lichide. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat in luna octombrie a anului trecut la un pret de 2,35 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 7,1 milioane de euro.