BRD: Vor fi dobanzi mai mici la credite, dar si executari silite

Autor: Razvan Voican 10.02.2010

Tendinta de scadere a dobanzilor este evidenta, iar BRD va urmari acest trend si chiar va anticipa noi miscari ale pietei, afirma Guy Poupet, presedintele bancii.

"Noi am dat semnalul de ieftinire a creditelor inca din decembrie, iar la ipotecare avem printre cele mai scazute dobanzi de pe piata. Urmarim cu atentie tendinta generala de scadere a dobanzilor si suntem gata sa facem noi miscari in aceasta directie, chiar cu anticipatie", a declarat pentru ZF seful BRD-SocGen.

El spune ca bancile sunt mai prudente, in contextul crizei economice, insa considera ca acesta nu este un motiv pentru a nu fi lansate noi produse si servicii.

Sorin Popa, director general adjunct al BRD, sustine ca piata este blocata de sentimentul de teama care ii afecteaza si pe cei care s-ar califica pentru un credit, desi imprumuturile sunt in general mai ieftine decat acum doi ani. "Si 2010 va fi un an dificil, insa nu catastrofic. Exista un numar relativ mare de executari silite, vor fi si in continuare, dar pentru noi nu este un nivel ingrijorator." De asemenea, el spune ca BRD va sustine continuarea programului de credite pentru locuinte cu garantia statului - Prima casa. "Cred ca majorarea plafonului ar fi bine-venita pentru ca s-a vazut in prima etapa a programului ca pentru apartamentele din Bucuresti accesibilitatea este greoaie in limita celor 60.000 de euro." BRD a avut alocat un plafon de garantare de 250 mil. euro.