Pensiile speciale vor intra la „taiat”. Cate sunt si cat costa?

Ziarul Financiar 10.02.2010

Guvernul a calculat ca statul va face economii intre 500 si 800 milioane de euro pe an prin intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii. Pensiile speciale, care se platesc acum direct de catre ministere, se vor recalcula si plati de catre Casa Nationala de Pensii dupa cinci luni de la intrarea in vigoare a legii, al carei proiect a fost adoptat ieri de guvern.

Pensiile speciale se numesc asa pentru ca sunt calculate ca procent (in general 85%) din ultimul salariu brut sau ultimele sase salarii brute, fata de cele platite de Casa Nationala de Pensii, care le calculeaza pe baza contributiilor facute de-a lungul timpului la bugetul de pensii de catre actualii pensionari. In plus, aceste pensii se indexeaza permanent cu evolutia salariilor celor angajati in functii echivalente celor iesiti la pensie din institutiile respective.

Conform unor calcule ZF, pe baza numarului de pensii speciale din 2008, furnizate la cererea ZF de ministerele in cauza, cheltuielile totale la nivelul anului 2008 pentru pensii speciale din alocatiile ministeriale se ridicau la circa 725 de milioane de euro, dintre care cea mai mare parte mergea catre salariatii din Ministerul Apararii si salariatii din Ministerul de Interne. Guvernul nu a furnizat pana acum date privind numarul de pensii speciale, pe categorii.

Conform datelor obtinute de ZF, ministerul Apararii avea in plata la nivelul anului 2008 circa 76.000 de pensii, pentru care avea in buget alocari anuale de 328 de milioane de euro, urmat de Ministerul de Interne, care avea in plata 61.000 de pensii speciale in valoare totala de 250 de milioane de euro.

In randul pensiilor din ministerul de Interne intra si pensiile fostilor salariati ai Securitatii statului, care a fost inainte de 1989 un departament in cadrul Ministerului de Interne. Aceste pensii, pentru fostii salariati din ministerul de Interne, din serviciile secrete si din ministerul Apararii sunt platite integral din bugetul statului.

In cadrul celorlalte categorii de pensii speciale, pentru diplomati, personal din ministerul Justitiei, parlamentari si functionari publici parlamentari, personal aeronautic civil si personalul Curtii de Conturi, ministerele sau institutiile respective suplimenteaza pensiile fostilor lor angajati din bugetele proprii, pe langa ceea ce plateste Casa Nationala de Pensii conform contributiilor facute de respectivii angajati de-a lungul timpului.

Conform datelor ZF de la nivelul anului 2008, circa 8.500 de judecatori si de procurori primeau pensii in valoare totala de 66 de milioane de euro.

Economiile de circa 500-800 de milioane de euro estimate acum de catre guvern se verifica cu suma calculata de Ziarul Financiar, de 720 de milioane de euro, ca fiind valoarea pensiilor speciale aflate in plata la nivelul anului 2008, pentru ca in 2009 nivelul pensiilor speciale a mai crescut odata cu salariile din sistemul bugetar.

Toate pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii pensiilor.

Potrivit premierului, in prezent 180.000 de pensii speciale sunt in plata.

"Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale - politia, armata, prin excelenta - nu se afecteaza cuantumul pensiei pe care il au. Si ma refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, pensiile pana in 30 de milioane de lei vechi, care nu scad, si chiar uneori la pensiile mai mici, de 14 - 15 milioane de lei, chiar este o usoara crestere, de cateva sute de lei. Pentru 15%, care sunt cu pensii speciale si care nu au la baza principiul contributivitatii, acolo vor scadea pensiile", a declarat premierul Emil Boc, conform Mediafax.

Ce aduce nou legea pensiilor