China devine oficial cel mai mare exportator din lume, depasind Germania

Ziarul Financiar 10.02.2010

Datele publicate marti de autoritatile germane au confirmat faptul ca cea mai mare economie europeana a fost detronata de pe primul loc in topul exportatorilor la nivel global, informeaza EU Observer.

Conform datelor prezentate marti de Oficiul Federal de Statistica din Germania, exporturile au coborat in 2009 cu 18,4%, comparativ cu anul anterior, la 1.121.000 miliarde dolari. Exporturile Chinei s-au ridicat in aceeasi perioada la 1.202.000 miliarde dolari.

In ciuda declinului, care este cel mai drastic inregistrat de Germania din 1950 pana in prezent, preluarea primului loc in topul exportatorilor de catre China nu a fost intampinata cu iritare de economistii germani.

"Ne asteptam la acest lucru. Toti sunt de acord ca moneda chineza este subevaluata si era doar o problema de timp", declara Gernot Nerb, seful departamentului industriei din cadrul Institutului de Cercetare Economica din Munich.

Datele mai arata ca in trimestrul patru a fost inregistrata o revenire puternica a exporturilor, ajutand economia germana sa iasa din recesiune.