Cei mai puternici patru consilieri din SUA, care decid politica lui Obama

Autor: Iulian Anghel 12.02.2010

La finele lui 2007, intr-o etapa cruciala a alegerilor primare pentru desemnarea candidatului democrat la presedintie, Barack Obama isi incheia un discurs cu promisiunea ca alegerea sa va face din America "o natiune vindecata", "o natiune care reincepe sa creada".

La doar un an de mandat, presedintele SUA conduce o natiune divizata, adancita in amaraciune de problemele cotidiene, o lume din ce in ce mai greu de gestionat si mai plina de deziluzii ca oricand.

Ce s-a intamplat intre timp?

Intr-o analiza a Financial Times, Edward Luce trece in revista ceea ce el numeste sumedenia de alegeri pripite ale presedintelui - de la decizia sa de a-si dedica primul an de mandat reformei in domeniul sanatatii pana la incapacitatea lui de a-i convinge pe alegatori ca poate sa simta dificultatile economice prin care trec.

Asta la modul general. Cei din intima sa apropiere, spune Luce, au un diagnostic mai sever, care socheaza prin uniformitatea sa. Politica lui Obama la Casa Alba urmeaza logica unui concurent intr-o cursa electorala si nu pe aceea a unui sef de stat.

In nenumarare randuri, cei care cunosc mersul lucrurilor la Casa Alba observa ca presedintele se bazeaza pe sfatul unui cerc foarte restrans de consilieri. Nucleul dur este format din doar patru persoane ("A fearsome foursome" este titlul analizei din FT - "Cei patru care infricoseaza", in traducere aproximativa) - Rahm Emanuel, seful de cabinet, David Axelrod si Valerie Jarrett, consilieri seniori, si Robert Gibbs, purtatorul sau de cuvant.

Rareori presedintele are o reuniune, inclusiv cu privire la securitatea nationala, fara ca unii sau chiar toti dintre cei de mai sus sa nu fie prezenti.

Cu exceptia lui Rahm Emanuel, care a detinut functii in Camera Reprezentantilor, toti ceilalti au fost doar in staff-ul de campanie al presedintelui.

Echipa de economisti a lui Obama, condusa de Lawrence Summers, ii mai numara pe Peter Ország, Joe Biden si Denis McDonough. Dar niciunul dintre acestia nu face parte din cercul intim al puterii.

Aceasta superconcentrare a deciziei a generat esecul politicilor Casei Albe, comenteaza FT.

Cel mai mult sufera din aceasta pricina membrii guvernului care sunt eclipsati, practic, si nu pot apara deciziile presedintelui, privilegiu care apartine, practic, celor patru deja numiti.

Insideri ai administratiei spun, potrivit FT, ca Rahm Emanuel are un comportament dictatorial, injura si ii trateaza pe directorii de cabinet ca pe niste slugi. "Pentru a avea succes, presedintele trebuie sa separe fluxul de consiliere. Dar acest lucru nu se intampla", spune un consilier citat de publicatia britanica.

Casa Alba refuza sa raspunda intrebarii daca presedintele Obama isi va extinde cercul de consilieri, potrivit FT.