Nu va creste presiunea la vanzare. Sunt asteptari de prag pe SIF-uri

Autor: Vlad Anastasiu 11.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inregistrat scaderi pe linie ieri, corectiile fiind insa de mica amploare, cea mai mare depreciere fiind consemnata de societatile financiare, care au coborat cu 0,9% fata de cotatia de miercuri.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni de ieri abia a depasit 4,1 mil. euro, brokerii fiind astfel de parere ca in piata sunt inca asteptari mari de crestere, in special pe SIF-uri.

"Reducerea volumelor de tranzactionare, precum si deprecierea redusa a indicilor ma fac sa cred ca in continuare sunt asteptari mari in piata. In plus, nu s-a creat presiune la vanzare, nici macar pe SIF-uri, care au primit aviz negativ de la comisia economica din Camera Deputatilor. Cred ca investitorii prefera o perioada de asteptare, deoarece pentru moment pare prea riscant sa tranzactionezi in perioada urmatoare", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker din Cluj.

Cele mai mari scaderi la categoria societatilor financiare au fost consemnate de titlurile SIF Moldova (SIF3) si SIF Banat-Crisana (SIF1), ambele coborand cu aproape 1,5% fata de cotatia de miercuri.

Cel mai mare rulaj la aceasta categorie l-au inregistrat actiunile SIF Oltenia (SIf5), de aproape 3 mil. lei, insa titlurile s-au depreciat cu 0,7%, pana aproape de pretul de 1,54 lei/actiune.

"Piata va evolua in acelasi stil si saptamana viitoare, cand sunt asteptate alte stiri pe SIF-uri cu privire la majorarea pragului. Indiferent de stiri, vom vedea o crestere a tensiunii in piata", a adaugat Moldovan.

Valoarea tranzactiilor pe piata de obligatiuni a atins aproape 30 de milioane de lei, fiind cel mai mare rulaj din acest an pe aceasta piata, brokerii fiind de parere ca transferurile sunt derulate de catre fonduri straine institutionale.

"Cei care investesc in aceste instrumente cauta plasamente mai sigure, iar cresterea volumelor de tranzactionare pe obligatiuni urmeaza tendinta de reducere a dobanzii de referinta a BNR. Tinand cont de rulajul mare, cred ca este vorba despre o rebalansare desfasurata de fonduri straine de investitii", a explicat Moldovan.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat cea mai mare coretie din sector, de 1,3% fata de referinta.

Titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au revenit pe minus, cu o corectie de 0,5% fata de cotatia de miercuri, coborand astfel de pe maxime.

Titlurile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,6%, pana la pretul de 182 lei/actiune.

"Incertitudinea mare de pe piata locala duce la o corelare mai puternica cu pietele externe, si cel putin in sedinta de astazi (ieri - n. a.), BVB a evoluat la fel ca piata futures americana", a mai spus Moldovan.

Titlurile Mechel Targoviste (COS) si Turbomecanica (TBM) au inregistrat cele mai mari aprecieri din piata, de 7,5 procente si respectiv 4,4 procente. La polul opus s-au situat actiunile Uztel (UZT) si Turism Felix (TUFE), care au pierdut 5,3 procente si respectiv 3,1 procente. Principalele piete externe au evoluat ieri in scadere moderata fata de referinte.

De urmarit astazi