CNVM a ramas fara bani: Sefii SIF-urilor sunt dispusi sa ajute CNVM cu lichiditati, dar nu in orice conditii

Autor: Roxana Daniela Pricop 11.02.2010

Sprijinul pe care SIF-urile sunt dispuse sa il acorde Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin plata in avans a comisioanelor, ar putea juca un rol strategic in contextul dezbaterilor privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri (maxim 1% din capital) de saptamana viitoare.

"Inainte de a plati vrem sa ne intalnim cu reprezentantii Comisiei pentru ca vorbim despre plata in avans a unor sume de ordinul milioanelor. CNVM ne cere sa platim pausal o taxa. Pana la urma este o afacere si ce interes as avea sa platesc aceaste comisioane cand imi ofera o reducere de 5%, sub nivelul pe care as putea sa il obtin plasand aceeasi suma la banca", a spus Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

Societatile de Investitii Financiare (SIF-urile) sunt dispuse sa sprijine cu lichiditati CNVM platind anticipat pe sase luni comisioane in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei (850.000 de euro).

Proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond saptamana viitoare la Comisia de buget din Camera Deputatilor, care este decizionala. Comisia de buget a anuntat ca la discutii vor fi invitati conducatorii SIF-urilor si reprezentantii CNVM.

Tot saptamana viitoare, SIF-urile vor sa se intalnesca cu reprezentantii autoritatii de supraveghere pentru a discuta despre plata anticipata pe sase luni a comisionului de 0,1% (anual) din valoarea activelor nete. CNVM urmeaza sa incaseze de la SIF-uri o suma totala de 3,5 milioane de lei.

"Nu vrem de la CNVM nimic in schimb. Vrem sa cooperam cu reprezentantii Comisiei, nu vrem nicio concesie legislativa. Vrem sa avem o relatie lucrativa cu CNVM", a spus Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

Societatea urmeaza sa plateasca anticipat catre CNVM o suma de aproximativ 770.000 de lei, calculata in functie de activele nete la finele lunii decembrie 2009.

SIF Oltenia, cu active de 1,64 mld. lei la finele lui decembrie 2009, ar plati in avans circa 780.000 de lei (188.000 de euro), reprezentand comisionul pentru primele sase luni, chiar si cu reducerea de 5% oferita de CNVM. Pe de alta parte, daca activul SIF ar creste pana in iunie, SIF-ul ar mai trebui sa vina cu o diferenta de bani, iar daca activul SIF ar scadea in aceeasi perioada, SIF-ul ar trebui sa astepte sa-si recupereze diferenta de la CNVM.

"In principiu sunt de acord cu plata anticipata a comisionului catre CNVM. Mai intai vom supune decizia votului Consiliului de Administratie", a spus Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.

Cu cat procesul legislativ avanseaza, cu atat presiunile din partea SIF-urilor, care nu doresc ridicarea pragului, sunt mai puternice. Mihai Fercala (SIF Transilvania) si Ioan Cuzman (SIF Banat) au prezis la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru politica economica ca daca legea va trece, atunci piata de capital va fi manipulata. Atunci presedintele SIF Transilvania a argumentat ca impactul ridicarii pragului de detinere de la 1% la 5% va fi similar "nu cu un FNI, ci cu cinci FNI-uri". Comisia pentru politica economica a avizat negativ proiectul legislativ de ridicare a pragului. Pe 9 februarie, dupa avizul negativ din Comisia economica, actiunile SIF-urilor au pierdut 3% pe Bursa.

Ridicarea pragului de detinere si a pragului de vot la SIF-uri de la 1% la 5% este sustinuta de investitorii de pe Bursa, de brokeri si chiar de unii oficiali ai CNVM.

O alta problema care-si cauta rezolvarea este cea a votului concertat, care a permis sefilor SIF sa suspende drepturile de vot ale unor grupuri de investitori prezumati ca ar fi actionat concertat in cadrul adunarilor generale ale actionarilor de anul trecut, cand au fost alesi membrii CA.

De asemenea, ridicarea pragului ar permite investitorilor mari, de talia fondurilor straine de investitii, sa acumuleze pachete de pana la 5% din capitalul unei SIF, ceea ce ar urca pe termen lung preturile actiunilor, spun brokerii. De la lansarea proiectului de lege, in iulie 2009, actiunile SIF au crescut cu 90%.