Firmele spun ca ajutoarele de stat le ajuta mai mult decat fondurile UE si cer suplimentarea lor. Statul nu le-a mai prevazut in buget

Autor: Adriana Rosoga 11.02.2010

Micii intreprinzatori spun ca ar putea supravietui crizei si ar mentine numarul de locuri de munca daca guvernul le-ar acorda ajutoare de stat pentru investitii si pentru finantarea datoriilor catre furnizori, bugetul de stat sau pentru cofinantarea proiectelor europene, in conditiile in care ajutoarele de stat sunt mult mai usor de accesat decat fondurile europene.

Firmele au la dispozitie in prezent ajutoare de minimis sub forma de fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de euro, bani pe care pot sa ii primeasca companiile cu activitati in productie, pescuit si industrie pentru achizitia de utilaje, mobilier, mijloace de transport sau constructiei de hale de productie.

Bugetul alocat pentru ajutoarele de minimis in perioada 2007 - 2011 este de 100 mil. euro, insa numarul proiectelor depuse si aflate in evaluare depaseste bugetul alocat. "Sunt depuse peste 1.600 de proiecte cu o valoare care depaseste bugetul alocat. Se mai primesc proiecte, insa scad sansele ca acestea sa primeasca finantare. Din informatiile pe care le avem circa 1.200 de proiecte vor mai putea lua bani. Pentru moment nu poate fi vorba de o suplimentare a bugetului pentru ca nu sunt bani", spune Marian Nitu, directorul cabinetului secretarului de stat pentru IMM Maria Parcalabescu, din cadrul Ministerului Economiei.

Nu mai sunt fonduri

Ca o masura anticriza menita sa sprijine firmele, Comisia Europeana a aprobat anul trecut posibilitatea de a creste plafonul ajutorului de stat de la 200.000 de euro la 500.000 de euro, masura care poate fi aplicata pana la sfarsitul lui 2010, insa autoritatile locale nu au un buget pentru astfel de finantari.

"Nu avem prinsi in legea bugetului bani pentru acordarea ajutoarelor de stat pana la 500.000 de euro", spune Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor pentru IMM. "Este absolut necesar ca politicile statului sa favorizeze si sa incurajeze spiritul antreprenorial si nu sa duca la falimentarea constienta a sectorului privat. 2010 ar trebui sa fie un an de salvare a firmelor. Tocmai pentru ca programul pentru ajutoare de stat pana la 200.000 de euro a salvat firmele si a mers mult mai repede decat accesarea de fonduri europene, ar trebui suplimentat bugetul", spune Adrian Coroian, presedintele Ligii Intreprinzatorului Roman, care reuneste aproximativ 100 de firme mici si mijlocii.

Intre masurile anticriza care ar ajuta micii intreprinzatori se numara majorarea plafonului alocat pentru ajutoarele de minimis de la 100 mil. euro la minim 200 mil. euro.

"Este necesara introducerea in regim de urgenta si a ajutorului de stat de 500.000 de euro care sa fie indreptat numai catre IMM-uri, nu catre fostele intreprinderi de stat nascute din privatizari. Pentru ca anul trecut, din cauza scaderii vanzarilor si a lipsei de lichiditati firmele au inregistrat pierderi, pe langa investitii, aceste ajutoare de stat ar trebui sa permita si achitarea datoriilor la bugetul de stat, catre firmele de leasing pentru plata utilajelor sau mijloacelor de productie folosite, catre furnizori si pentru cofinantare la dosarele pentru fondurile UE nerambursabile. Ar trebui extinse si domeniile care pot primi ajutoare de stat, astfel incat de acestea sa beneficieze si firmele din comert", mai spune Coroian.

In 2008 au fost depuse primele proiecte pentru ajutoare de minimis de pana la 200.000 de euro, dar numarul acestora a fost redus datorita faptului ca exista un numar restrictiv de coduri CAEN acceptate. Astfel, in 2008 au fost depuse 15 proiecte cu o valoare de 1,62 mil. euro. Anul trecut, domeniile finantate au fost extinse, iar numarul proiectelor aprobate a fost de 295, cu o valoare de 34,14 mil. euro, conform informatiilor de pe site-ul Ministerului de Finante.

"Acordarea de ajutoare de stat este o masura buna si ar trebui extinsa. Procedura este asemanatoare cu cea de accesare a fondurilor europene, insa banii vin in firma mult mai repede. Noi i-am primit cam in 40 de zile de la depunerea cererii de rambursare, iar prin implementarea proiectului, vanzarile au crescut anul trecut cu 25 - 30% fata de anul anterior", spune Sorin Lungu, administratorul producatorului de mobila Pentamob din Craiova cu afaceri de peste 250.000 de euro in 2008, care a primit ajutoare de stat in cuantum de 100.000 de euro pentru achizitionarea de utilaje.

Firma a depus anul trecut si un proiect pe fonduri europene.

Un buget de 15 mil. lei pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de firme

Pentru programele nationale menite sa stimuleze infiintarea si dezvoltarea de firme statul a alocat anul acesta pentru cinci programe un buget de 15 mil. lei (3,5 mil. euro), cu 46% mai putin fata de 2009. Astfel, s-a renuntat la programul pentru sustinerea accesului IMM-urilor la servicii de instruire si consultanta, unul dintre programele despre care patronatele spun ca era util firmelor care aplica pentru fonduri europene si care vor sa-si instruiasca angajatii.

"Am ales sa finantam in acest an programele care au avut cea mai mare cerere anul trecut", spune Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor pentru IMM, agentie cu 150 de angajati care gestioneaza programele nationale.

Perioada estimativa in care se vor lansa cele cinci programe este martie-aprilie, conform unui caledar orientativ publicat pe site-ul agentiei.

Bugetul alocat anul trecut pentru programe nationale s-a ridicat la 22 mil. lei si au beneficiat de aceste programe peste 1.000 de firme.