Solutia lui Vladescu la „Prima casa”: garantii mai mari celor care se asociaza si fac blocuri impreuna

Autor: Claudia Medrega 11.02.2010
  • Plafonul la "Prima casa" a fost stabilit la 700 mil. euro, 500 mil. euro fiind bani alocati anul trecut si necheltuiti
  • Incasarile bugetare au fost in ianuarie conform estimarilor.


Ministerul Finantelor vrea sa extinda plafonul de garantii in cadrul programului "Prima casa" la 75.000 de euro pentru casele construite de mai multi indivizi care se asociaza, pentru a stimula realizarea de locuinte noi.

"Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi in primul rand prin o noua prevedere care va stimula pe cei care se asociaza. Un grup de 10,15 sau mai multi doritori de locuinte care se asociaza vor beneficia de un plafon mai mare decat cei care construiesc locuinte individuale", a declarat ieri ministrul finantelor Sebastian Vladescu in prima conferinta de presa de la preluarea mandatului.

El a precizat ca noua varianta a programului "Prima casa" va include garantii pentru credite de pana la 75.000 de euro in cazul asocierilor mai multor persoane pentru construirea de locuinte noi si 70.000 de euro pentru locuintele noi achizitionate individual.

Pentru locuintele vechi plafonul garantat ar putea sa ramana la 60.000 euro.

Jumatate de miliard au ramas necheltuiti

Programul "Prima casa" va avea alocat in acest an un plafon total de garantare de 700 mil. euro. Anul trecut, limita plafonului de garantare a fost de un miliard euro, insa valoarea creditelor acordate prin acest program a fost de circa 500 mil. euro.

Si premierul Emil Boc a anuntat recent ca limita garantiilor guvernamentale stabilita prin programul "Prima casa" va fi mentinuta la 60.000 de euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000 - 75.000 de euro pentru cele care urmeaza a fi construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor. Deciziile urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern.

Vladescu a explicat ca garantiile nu pot fi acordate constructorilor sau dezvoltatorilor imobiliari pentru ca ar fi ajutor de stat, schema de garantare fiind realizata pentru persoane individuale. "Fiind o schema dedicata indivizilor in limita a 80% din valoarea achizitiei atunci suntem acoperiti si nu va exista nicio intarziere in program".

Programul "Prima casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice a fost introdus de Guvern anul trecut. Persoanele pot contracta credite cu avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro.

S-au incasat bani la buget

Ministrul finantelor sustine ca Romania nu a avut probleme in ianuarie cu platile, incasarile si cash-flow-ul Trezoreriei, veniturile bugetare fiind aproape de nivelul prognozat.

"Deocamdata dupa luna ianuarie pe bugetul general consolidat suntem la 98,5%, aproape de prognoza, si nu am motive reale in acest moment sa ma ingrijorez de veniturile bugetare. Luna ianuarie a fost o luna normala. Am incasat cat ne-am propus, am facut plati in limitele in care ne-am propus. Am reusit sa finantam cu costuri din ce in ce mai reduse necesarul".

Finantele trebuie sa reduca in acest an deficitul bugetar la 5,9% din PIB, fata de 7,3% din PIB in 2009.

Vine primavara in economie

Ministrul finantelor a insistat pe necesitatea transmiterii unui semnal de incredere, pe langa mesajele de seriozitate si de munca. "Romania nu se duce de rapa, in Romania nu este prapad. (...) Cred ca «mladitele primaverii» vor rasari si in economia romaneasca inca din acest an. S-ar putea ca in primavara sa avem numai o primavara astronomica, nu numai meteorologica, ci si o primavara economica".

"Nu ministrul de finante va scoate tara din criza"