Premierul care nu intelege mai nimic, dar este foarte sigur de el tot timpul

Autor: Sorin Pâslaru 12.02.2010

"Daca privim cerul intr-o noapte instelata vedem la sud un sir de stele care..." Mereu imi amintesc de aceasta propozitie cu care a inceput o fosta colega de liceu sa spuna lectia la a doua ora de geografie din clasa a IX-a cand vad cum incepe sa turuie premierul Emil Boc de cate ori este intrebat ceva.

Colega mea invata bine, dar in general se baza mai mult pe o capacitate speciala de a turui textele pe de rost, cap-coada, fraza cu fraza, cuvant cu cuvant.

Si atunci invatase din carte toata lectia, a dat sa o spuna, dar, surpriza, profesorul de la liceu cerea ce predase el in caiet, adica altfel de fraze, cu altfel de cuvinte. Nu ca nu i-ar fi placut si lui sa auda o turuiala dupa dictarea pe care o facea in clasa, dar nu erau frazele sale. Nu era turuiala sa.

Asa ca i-a spus cu o voce groasa, tabagica: "Lasa asta, fetito, lasa asta", pana cand saraca fata a izbucnit in lacrimi. Doar ea stia lectia!

Emil Boc are tot mai mult comportamentul unui om care nu intelege pe deplin o situatie, dar care este foarte sigur de el tot timpul, nu are niciun dubiu si incepe sa turuie raspunsul inca dinainte de a termina intrebarea cel din fata lui.

"De ce ati marit impozitul de la 3% la 16% la microintreprinderi?", il intreaba suav ubicuul realizator TV care nici el nu stie diferenta intre impozitul pe venit de 3% care se aplica microintreprinderilor in 2009 si cel de 16% care se aplica acum pe profit.

"Era o prevedere veche, inca de pe vremea d-lui Tariceanu. Noi nu aveam ce face, trebuie sa indeplinim ce scrie in lege", spune fara sa clipeasca premierul Emil Boc, fara sa precizeze ca nu este vorba de o majorare a aceluiasi impozit de la 3% la 16%, ci sunt chestiuni diferite.

Ce se intampla cu impozitul forfetar? Urmeaza mitraliera bine cunoscuta: "Acesta nu este un impozit forfetar. Este un impozit minim ceea ce avem acum. Se va face o analiza si vom decide la ce se va aplica impozitul forfetar". Dar indiferent cum se numeste se aplica in continuare, nu?

La inceputul primului sau mandat a venit foarte ferm si a spus: vom reduce cheltuielile cu salariile exorbitante din agentii si tot anul 2009 am tot auzit aceasta fraza ca este singurul guvern care a facut dupa 1989 restructurarea agentiilor guvernamentale.

Bun, si cat este aceasta economie facuta la cheltuielile salariale? Credeti ca stie premierul Emil Boc? Nu stie, dar o sa va raspunda fara sa clipeasca daca il intrebati: 2 miliarde de euro. Dar un minut mai tarziu se razgandeste: 1 miliard de euro. "Sunt economii semnificative, va spun, am adus toate veniturile din agentii la bugetul statului".

Ziarul Financiar a calculat ca este vorba de doar 1/1000 din PIB, adica sub 100 milioane de euro si pana acum nu a contestat nimeni din guvern cifra. Aceasta suta de milioane de euro reprezenta ceva daca deficitul bugetar anual era de 700 milioane euro, nu de 7 miliarde de euro! Atata tevatura pentru a reduce deficitul bugetar cu 0,1% din PIB, adica de la 6,0% din PIB la 5,9% din PIB.

Si s-au redus salariile din agentii? Nu s-au redus, pentru ca nu pot fi decat inghetate salariile, nu pot fi scazute, ne spune foarte doct acelasi premier. Si deci in continuare avem salarii "nesimtite" la stat, de 4-5 ori mai mari decat ale presedintelui.

Ieri, alta "boacana". Departamentul de Comunicare al Guvernului a anuntat ca premierul a gresit cand a spus alaltaieri ca vor scadea doar pensiile speciale de peste 3.000 de lei pe baza noii legi a pensiilor.

"Exemplul dat de primul-ministru Emil Boc, in cadrul briefing-ului de presa sustinut ieri la Palatul Victoria - conform caruia pensiile fostilor angajati din armata si politie, care, in proportie foarte mare, sunt mai mici de 3.000 de lei si, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nu vor fi afectate/diminuate in urma recalcularii (care se va aplica, de altfel, tuturor pensiilor speciale, deci si acestor categorii de pensii) - este un caz punctual. Este incorecta generalizarea acestui exemplu la toate pensiile speciale, intrucat legea nu stabileste niciun fel de plafon sub care nu se recalculeaza si nu scad pensiile speciale".

Pai ca sa fie "incorecta" generalizarea merg jurnalistii la o conferinta de presa la guvern? Si de unde stim acum ca este corecta actuala precizare? Nu cumva vom mai astepta o precizare la precizare?

In acest fel, cu reveniri si rasuciri si recalculari si neintelegeri, institutiile statului se decredibilizeaza total.

Ca sa intri la o conferinta de presa la guvern trebuie sa treci de 2 soldati la poarta, alti 4 insi de la SPP care stau la glumite la intrare, iar in departamentul de comunicare mai sunt vreo 10 cu badge-uri de gat care iti spun pe unde sa o iei si ce sa faci. Ca sa auzi ce? Niste fraze care trebuie corectate a doua zi?

Totusi este vorba de Guvernul Romaniei, care are 1,4 milioane de angajati. Pai chiar nu exista nici un profesor de matematica, un statistician, un om care sa citeasca mai bine cifrele astea si sa-l lamureasca pe premier cum si ce se schimba?

Ca nu il pune nimeni pe premier sa fie atat de sigur si sa recite repede-repede la televizor ce binefaceri va aduce aceasta lege, care pana una-alta scade pensiile, si nu le creste.

Si oricum, iarasi potrivit unor calcule ZF, ca de la guvern tot numai de gogosi avem parte, economia care se face prin transformarea pensiilor speciale ale magistratilor, aviatorilor, parlamentarilor si personalului curtii de conturi in pensii "normale", pe masura contributiei, este de 100 milioane de euro pe an.

Are cu ce se lauda premierul. A mai facut o economie de 1 la mie din PIB. Ca la restul, adica militari si politisti, care nu au contributii la bugetul de pensii, nimeni nu intelege nici pana la aceasta ora daca si cum vor fi recalculate si ce economii se vor face.

Ba mai mult, daca statul va contribui de acum inainte cu 30% din salariul brut actual la bugetul de pensii pentru cele cateva sute de mii de salariati militari si politisti, fata de 5% cat li se retine acum de catre ministerele respective, inseamna o cheltuiala in plus de 600 milioane de euro. Unde e economia?

Firmele cad pe capete, in fiecare luna zeci de mii de oameni isi pierd locurile de munca, dar preocuparea nr.1 a acestui guvern este cum sa calculeze si sa rascalculeze pensii si salarii si sa ne spuna ce economii fac ei prin aceste recalculari si schimbari. Si nici pe astea nu stiu sa le calculeze corect.

Pai oameni buni, in curand nici nu o sa mai aveti ce imparti daca voi numai de numaratul banilor va ocupati. Altex a cerut ieri pasuire la plata a noua milioane de lei TVA incasat in decembrie pe care ar fi trebuit sa-l plateasca in ianuarie. Salariatii de la cresele din sectorul 4 au iesit in strada declarand ca au venituri cu 30% mai mici ca urmare a recalcularii, conform vestitei legi a salarizarii unice. Deci la ei era problema cu salariile mari.

N-om avea noi 130% din PIB datorie interna ca Grecia, dar in stilul habarnist in care este condusa aceasta tara nu mai avem mult.