Exclusiv online - Primariile nu mai organizeaza casatorii in weekend pentru ca nu mai sunt bani de ore suplimentare

Autor: Cristina Stoian 13.02.2010

Cateva Oficii de Stare Civila din Capitala au decis sa nu mai organizeze cununiile civile sambata sau duminica din cauza ca nu mai primesc bani pentru orele suplimentare lucrate. "Stabilisem initial cununia civila sambata, pe 10 aprilie, dar cand am sunat la Primaria Sectorului 3 pentru programare, mi s-a spus ca nu mai sunt obligati sa vina la serviciu in weekend pentru ca nu sunt platiti pentru asta. Mi-au dat de inteles ca se poate organiza evenimentul doar daca se strang mai mult de 10 cupluri. Pana la urma am stabilit-o vinerea, dar asta inseamna ca trebuie sa imi mai iau o zi libera de la serviciu", spune Mihaela Voinea, o tanara de 25 de ani care urmeaza sa se casatoreasca in aceasta primavara. Acelasi raspuns si la Oficiul Starii Civile al Sectorului 3. "Daca vreti sa va cununati pe 10 aprilie, va inscrieti pe 29 martie, dar va vom anunta noi daca se mai strang cupluri, pentru ca nu are rost sa venim la serviciu pentru doua-trei cununii. Potrivit noii legi a salarizarii nu mai suntem platiti pentru orele suplimentare si deci nici obligati sa venim in zilele libere", raspunde un reprezentant al Oficiului Starii Civile al Sectorului 3 la socilitarea unei astfel de programari.

Membrii Oficiului de la Sectorul 2 vor respecta insa legea- pentru fiecare zi libera lucrata isi vor lua zile libere in timpul saptamanii. Cei care intampina probleme in ce priveste deficienta de personal nu pot apela la aceasta solutie. Acest lucru se intampla la sectoarele 5 si 6. "Mai oficiem casatorii doar sambata 13 februarie si duminica 14 februarie pentru ca este Sfantul Valentin, dar apoi doar luni si vineri. Am decis ca cel putin pana dupa Paste sa nu mai organizam cununii, mai ales ca in aceasta perioada sunt foarte putine solicitari. Stim ca traditia la romani este sa se cumuleze cheltuielile de biserica, primarie si restaurant, dar daca am lucra in weekend ar trebui sa dam libere personalului in timpul saptamanii si sa ramanem fara oameni cand este aglomerat. Vom decide ce vom face dupa Paste, pentru ca nu suntem de acord nici sa percepem anumite taxe, asa cum se intampla in provincie de la cei care se casatoresc", este de parere Sofia Melinte, sef serviciu Stare Civila Sector 6, care are si o solutie-pentru a nu cheltui in plus, sa vina la cununia civila doar cuplul care doreste sa se casatoreasca si doi martori, urmand ca sambata sa merga la Biserica si la petrecere. Daca Primaria Sectorului 4 afirma ca in sector se oficiaza casatorii in orice zi a saptamanii, membrii sectorului 1 inca nu au hotarat daca sa refuze tinerii care doresc sa se cunune civil. "Salariile sunt foarte mici- un angajat cu cativa ani experienta ia 400 de lei- este normal sa putem alege daca oficiem sau nu sambata si duminica cununiile civile, pentru ca sunt zile libere. Pana acum primeam bani pe orele suplimentare sau ne recuperam luni si marti, dar eu nu pot sa fiu seful acestui Oficiu doar miercuri, joi si vineri, care este zi scurta", opineaza Adrian Toma, sef serviciu Stare Civila Sector 1.

"Legea salarizarii spune ca orele suplimentare lucrate trebuie sa fie recuperate, dar numarul de persoane din anumite sectoare este insuficient, iar oamenii nu pot pleca in timpul saptamanii pentru ca se creeaza un blocaj. Acelasi lucru se intampla si la ambulanta de exemplu", explica Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.