Fondurile mutuale au mai batut un record: active de 3,65 mld. lei

Autor: Roxana Pricop 11.02.2010

Fondurile mutuale au incheiat prima luna din an cu active nete record de 3,65 mld. lei, mai mult cu aproape 10% fata de finele anului trecut, gratie intrarilor nete de peste 272 mil. lei atrase de la investitori.

In cele 51 de fonduri mutuale investesc aproape 170.000 de investitori, cea mai mare parte din acestia preferand fondurile monetare si de obligatiuni, produse caracterizate printr-un grad redus de risc si randamente usor peste dobanzile bancare. Principalele tipuri de plasamente ale celor doua tipuri de fonduri sunt depozitele bancare, titlurile de stat si obligatiunile.

"In februarie si martie, vom asista la reduceri ale dobanzilor bancare. In acest context, ma astept ca in urmatoarele luni sa creasca atractivitatea fondurilor de obligatiuni", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management, cu active nete in gestiune de 1,6 mld. lei.

In ultimul an, fondurile monetare si de obligatiuni au atras cele mai consistente sume de la investitori, in timp ce fondurile de actiuni si cele diversificate, produse mai riscante, au fost ignorate de investitori in ciuda randamentelor anuale de pana la peste 100%.

La finele lunii ianuarie, cel mai mare randament pe ultimele 12 luni adus de un fond mutual este de 124,9%, inregistrat de fondul de actiuni Raiffeisen Romania Actiuni.

Randamentul mediu pe ultimele 12 luni al fondurilor de actiuni este de aproape 84%, cele 9 fonduri de actiuni raportand intrari nete de 9,8 mil. lei.