Plafon diminuat la Prima casa pentru ca nu s-au cheltuit banii

Autor: Claudia Medrega 11.02.2010

Ministerul Finantelor a decis sa aloce in acest an un plafon total de garantare de 700 mil. euro pentru programul "Prima casa", in scadere cu 30% fata de nivelul aferent anului trecut, in conditiile in care pana la sfarsitul lunii decembrie a fost utilizat mai putin de jumatate din plafonul de 1 mld. euro.

Guvernul a decis ca restul garantiilor sa ramana disponibile pentru antecontractele incheiate inainte de 15 februarie 2010, pana la modificarea programului intr-o forma care sa incurajeze achizitionarea de locuinte noi.

In ultima runda de realocare a plafoanelor de garantii pentru creditele "Prima casa" mai multe banci au primit suplimentari totalizand 60 mil. euro. BCR, prima banca din sistem dupa active, a avut aprobat un plafon de garantii de 420 mil. euro.

Analistii apreciaza ca, dincolo de efectul psihologic, "Prima casa" a ajutat la dezmortirea creditului ipotecar si a adus o relativa stabilizare a preturilor pe piata imobiliara. Garantiile de stat au ajutat creditul ipotecar sa continue sa creasca in 2009, in timp ce soldul creditului de consum a scazut sub nivelul de la sfarsitul lui 2008. Cresterea cu aproape 500 mil. euro a soldului creditelor ipotecare este echivalenta cu suma garantiilor utilizate de banci din plafonul de 1mld. euro alocat pentru "Prima casa".