Cel mai scump restaurant din lume, El Bulli, inchis pentru totdeauna

Ziarul Financiar 14.02.2010

Restaurantul spaniol El Bulli, cunoscut pentru bucataria avangardista moleculara condusa de chef Ferran Adria, isi va inchide portile pentru totdeauna incepand din 2011, informeaza The Telegraph.

La doar cateva zile dupa ce a anuntat ca va inchide restaurantul exclusivist El Bulli pentru doi ani, chef Ferran Adria a decis ca inchiderea va fi pentru totdeauna.

Conform declaratiilor facute de celebrul bucatar, restaurantul nu doar ca pierdea bani, dar era si sub presiunea clientilor in asemenea masura incat "in acel loc salbatic era imposibil sa continui".

Dupa ultima masa ce va fi servita in decembrie 2011, Ferran Adria isi va concentra atentia pe formarea unei academii pentru bucatari.

Adria, in varsta de 47 de ani, este considerat unul dintre cei mai mari bucatari din lume. Clientii care au reusit sa isi faca rezervari la restaurantul din Costa Brava-Roses au participat la suprasolicitarea restaurantului care, desi este deschis din iunie pana in decembrie, are deja 3.000 de persoane inscrise pe lista de asteptare.

Dupa 20 de ani de activitate in cadrul acestui restaurant, Adria a decis sa inchida restaurantul. Acesta a declarat ca in fiecare an restaurantul pierde jumatate de milion de euro, in ciuda faptului ca pentru privilegiul de a manca la El Bulli, un client trebuie sa plateasca 200 de euro. Scump, dar nu si profitabil. Iar in vremuri de criza, decizia vine de la sine.