Evolutia in linie a Bursei a indepartat speculatorii din piata

Autor: Vlad Anastasiu 14.02.2010

Brokerii se asteapta ca si saptamana aceasta bursa locala sa evolueze preponderent in linie, pe fondul accentuarii incertitudinii din piata, insa pe SIF-uri este asteptata aceeasi volatilitate ridicata, pe masura ce propunerea legislativa de majorare a pragului de detinere intra in dezbatere in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor. In functie de rezultatele financiare, pe anumiti emitenti sunt asteptate evolutii decorelate fata de restul pietei.

"Saptamana trecuta a fost o perioada de indecizie atat pentru piata locala, cat si pentru principalele piete externe, caracterizata de volatilitate atat in scadere, cat si in urcare, dar per ansamblu nu s-a modificat nimic semnificativ in piata. Piata a ramas in linie per ansamblu, ceea ce a facut ca speculatorii sa nu reintre in piata, care a dus mai departe la reducerea volumelor de tranzactionare", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Bank Romania.

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de vineri in urcare la nivelul tuturor indicilor, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu 1,7 procente fata de referinta.

La aceasta categorie, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai mare crestere din grupa, de 2,4% fata de referinta, urmate indeaproape de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au avansat cu 2,2%.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu aproape 1%, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au coborat cu peste 0,5%, pe fondul rezultatelor financiare in scadere.

"Saptamana aceasta incepe tot sub semnul intrebarii si cred ca investitorii locali isi vor indrepta mai mult atentia catre pietele internationale pentru a se inspira in ceea ce priveste evolutia pietei locale. Pe SIF-uri ma astept sa creasca volatilitatea pe masura ce propunerea legislativa de majorare a pragului de detinere urmeaza sa intre in dezbatere in Comisia de buget-finante", a adaugat Avram.

Titlurile companiilor Dafora Medias (DAFR) si Teraplast Bistrita (TRP), ambele cu activitati in sectorul constructiilor, au inregistrat vineri unele dintre cele mai mari corectii din piata, de 3,4% si respectiv 4,8% fata de referinta.

Cea mai mare scadere de pe Bursa a fost insa consemanta de titlurile Romcarbon Buzau (ROCE), care au pierdut peste 9,3% fata de cotatia de joi, coborand astfel la pretul de 0,272 lei/actiune.

"Si rezultatele financiare vor cantari in urmatoarele doua saptamani pe piata locala. In functie de datele care se vor publica, vom vedea fie surprize, fie dezamagiri in piata, iar titlurile vor evolua in consecinta. Vor fi evolutii punctuale insa, care nu cred ca se vor generaliza la nivelul intregii piete", a mai spus Avram.

Principalele piete externe au revenit la sfarsitul saptamanii trecute pe scadere, insa au inregistrat corectii moderate, de sub 0,5%.

Cea mai mare scadere dintre pietele europene a inregistrat-o cea franceza, redata de indicele CAC40, care a coborat cu 0,49% fata de referinta.

De urmarit astazi