FMI: Bancile centrale trebuie sa regandeasca politicile monetare

Autor: Catalina Apostoiu 14.02.2010

Olivier Blanchard, economist-sef al Fondului Monetar International, spune ca bancherii centrali ar trebui sa ia in considerare tintirea unei rate a inflatiei mai ridicate decat in prezent pentru a reduce sansele repetarii actualei recesiuni, scrie The Wall Street Journal.

In opinia lui Blanchard, criza economica mondiala a scos la suprafata erori de politica macroeconomica, in particular dependenta in primul rand de ratele dobanzii pentru conducerea economiilor.

In cadrul unui nou studiu redactat impreuna cu alti doi economisti ai FMI, Blanchard scrie ca bancile centrale ar trebui sa ia in considerare adoptarea unor abordari radical diferite pentru a face fata unor crize bancare majore, pandemii sau atacuri teroriste.

In special, in document se sugereaza tintirea unui nivel mai ridicat al inflatiei "pentru a spori capacitatea politicii monetare de a reactiona la astfel de socuri". Bancile centrale ar trebui sa tinteasca o inflatie de 4% in locul nivelului de 2% pe care majoritatea bancilor centrale incearca in prezent sa-l atinga.

La o rata a inflatiei de 4%, ratele dobanzii pe termen scurt s-ar situa la aproximativ 6 - 7%, asigurand bancilor centrale spatiu sporit pentru a reduce dobanzile inainte ca acestea sa ajunga la zero, nivel dincolo de care ratele pe termen scurt sunt aproape imposibil de redus.

Bancherii centrali ai majoritatii tarilor mari nu vor urma probabil imediat sfatul FMI, acestia fiind in continuare convinsi ca mentinerea ratei inflatiei la un nivel scazut este in continuare vitala.