Tarile din Europa de Est nu gasesc iesirea din recesiune si nici Occidentul nu o duce prea bine

Autor: Andreea Neferu 15.02.2010

In ciuda faptului ca, in ansamblu, Uniunea Europeana a scapat de recesiune, tarile din Est precum Romania, Cehia sau Ungaria se confrunta in continuare cu un declin economic, iar revenirea se lasa asteptata.



Economiile emergente din Europa au continuat sa scada in ultimele trei luni ale anului trecut, dar nici tarile din vestul continentului, principala piata de desfacere a exporturilor tarilor estice, nu sunt intr-o forma prea buna, afisand cresteri anemice, scrie Bloomberg.

Economia Ungariei a scazut cu 0,4% in ultimele trei luni din 2009 fata de trimestrul al treilea (T3) si cu 5,3% an la an. Guvernul de la Budapesta anticipeaza ca PIB-ul va reveni pe plus abia in 2011, dupa ce incepand cu al doilea trimestru al lui 2008 a cunoscut o evolutie negativa. In acelasi timp, si economia ceha s-a contractat in trimestrul al patrulea, cu 0,6% fata de T3 2009 si cu 4,2 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Polonia, singura tara din Europa care a evitat recesiunea, a marcat in trimestrul final al lui 2009 o crestere economica de circa 3%, in timp ce pe intreg anul 2009 PIB-ul s-a extins cu 1,7%.

"Regiunea estica incearca sa iasa din recesiune, insa resuscitarea economica va avea o tendinta lenta", a declarat Neil Shearing, economist in cadrul Capital Economics.

Desi nu exista o definitie standard pentru termenul de iesire din recesiune, se considera ca un stat a iesit din recesiune daca a inregistrat o crestere economica trimestriala comparativ cu precedentele trei luni, dupa o serie de intervale de scadere.

Nici Vestul nu scapa de probleme

Nici economiile din vestul Europei nu si-au revenit in totalitate.

Germania, cea mai mare economie europeana, a dezamagit in ultimele trei luni ale lui 2009, afisand o scadere a PIB-ului de 2,4% comparativ cu acelasi interval din 2008 si o stagnare fata de intervalul iulie - septembrie 2009.

In acelasi timp, Franta a inregistrat un usor avans, de 0,6%, raportat la trimestrul al treilea din 2009.

In ansamblu, PIB-ul Uniunii Europene s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce comparativ cu trimestrul al treilea economia UE a avansat modest, cu doar 0,1%.

Europa pierde cursa cu SUA

Luna decembrie a adus o scadere si in ceea ce priveste productia industriala.

Romania si Polonia au fost singurele state din Europa Centrala si de Est care "s-au rupt" de acest trend, inregistrand cresteri de 6,9 procente, respectiv 4,8 procente comparativ cu aceeasi luna din 2008, conform datelor Eurostat.

Si Cehia a reusit sa-si adjudece un avans moderat de 1,4%, potrivit biroului de statistica de la Praga. In Europa Occidentala, indicatorul a aratat in continuare valori pe minus, tari precum Germania sau Italia inregistrand in decembrie un declin al productiei industriale de 7,4 procente, respectiv 5,6 procente.

Europa a pierdut cursa privind resuscitarea economica in fata Statelor Unite, al caror PIB a depasit orice asteptari si a crescut cu 5,7 procente in trimestrul patru fata de trimestrul trei.