SIF-urile vor sa cumpere actiuni una de la cealalta

Autor: Roxana Daniela Pricop 14.02.2010

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri) au solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa permita achizitiile de actiuni intre SIF-uri. Acordul CNVM ar putea aduce circa 40 mil. euro pe Bursa.

"Am cerut zilele trecute CNVM sa permita SIF-urilor sa cumpere actiuni la celelalte SIF-uri. Acest tip de tranzactii nu este interzis de legea pietei de capital, ci printr-o dispunere de masuri data de Comisie in urma cu cativa ani. Daca fiecare SIF va putea cumpara actiuni la o alta SIF in limita a 1% din capital, vor intra sume importante in piata", a spus Costel Ceocea, directorul general al SIF Moldova (SIF2).

Capitalizarea totala a celor cinci SIF-uri depaseste 955 mil. euro, calculata in functie de preturile actiunilor de vineri, 12 februarie. Astfel ca in cazul in care fiecare dintre SIF va cumpara pana la 1% din capitalul celeilalte SIF, in piata ar putea intra circa 38,2 mil.euro.

Potrivit lui Ceocea, SIF-urile au inceput acest demers inca de acum doi ani, cand au cerut permisiunea CNVM sa cumpere actiuni la celelalte SIF-uri, nefiind interesate de a obtine in schimbul actiunilor achizitionate dreptul de vot aferent.

"Posibilitatile investitionale pentru SIF-uri sunt limitate in actualele conditii de piata, pentru ca oportunitatile de a investi in actiuni lichide sunt putine, iar veniturile sunt constranse de decizia anumitor companii din portofoliu de a nu plati dividende. Daca CNVM va permite tranzactiile intre SIF-uri, acest lucru ar compensa absenta randamentelor din alte surse", a mai spus Ceocea.

Listate la Bursa de Valori Bucuresti in urma cu zece ani, SIF-urile sunt inregistrate la CNVM la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (AOPCVM). Din categoria AOPCVM fac parte si fondurile inchise de investitii, carora le sunt permise plasamentele in alte fonduri inchise.

La finele anului trecut cele cinci SIF-uri aveau active nete cumulate de 7,467 miliarde lei, iar profiturile insumau 608,8 milioane lei.

In aceasta saptamana, proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond la Comisia de buget si finante din Camera Deputatilor - for decizional.