Cu datorii cat cifra de afaceri, producatorul de betoane Indac a cerut insolventa

Autor: Vlad Anastasiu 15.02.2010

Producatorul de materiale de constructii Indac Investment Group, cu afaceri de peste 36 mil. euro in 2008, controlat de Niculaie Imanadoiu, a cerut vineri deschiderea procedurii de insolventa, potrivit anuntului publicat pe site-ul Tribunalului Bucuresti.

La randul ei, compania are deschise numeroase solicitari de intrare in insolventa a unor societati din sectorul constructiilor, valoarea creantelor de incasat nefiind insa cunoscuta. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Potrivit ultimelor date de pe site-ul Ministerului de Finante, Indac Investment Group a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 134,7 mil. lei (36,6 mil. euro), valoare dubla fata de anul precedent. Profitul net a urcat de la 2,2 mil. lei in 2007 la 4,7 mil. lei in 2008 (1,3 mil. euro).

Cresterea puternica a afacerilor companiei s-a datorat boom-ului puternic de peste 35% inregistrat de sectorul constructiilor in Romania in 2008. Pe de alta parte, datoriile totale ale companiei s-au majorat in 2008 comparativ cu 2007 cu aproape 48%, la 126,1 mil. lei (34,2 mil. euro). In 2008, compania era inregistrata cu un numar mediu de 314 salariati.

Compania detine cinci statii de beton situate in apropierea Bucurestiului, precum si doua balastiere situate in judetul Ilfov. In plus fata de productia de betoane si agregate, Indac Investment Group furnizeaza si servicii de transport si pompare, asigurate prin propriul parc auto.

Indac Investment Group este inregistrata in Bucuresti si este controlata de Nicualie Imanadoiu, care detine 78% din capital, potrivit ultimelor date de la Registrul Comertului.

Compania este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de betoane si agregate, piata care in 2009 a inregistrat scaderi de pana la 60%.

Pentru acest an, primele estimari arata o stagnare a pietei de profil pe fondul lipsei de investitii din imobiliare, piata fiind sustinuta doar de lucrarile din infrastructura, o reluare a consumului este de asteptat abia din 2011.

Pe piata de betoane si agregate mai activeaza companii precum Carpat Beton si Carpat Agregate, membre ale grupului german HeidelbergCemet, Holcim Romania si Larfarge Romania, membra a grupului francez omonim.