Investitorii sunt atenti la rezultatele de pe Bursa ca sa-si ajusteze portofoliile

Autor: Vlad Anastasiu 15.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe crestere, pe cel mai mare rulaj din ultimii ani. Cea mai mare apreciere a fost inregistrata de societatile financiare, care au urcat cu 3% fata de cotatia de vineri. Restul indicilor au marcat aprecieri moderate, de sub 0,5%.



Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 69,5 mil. euro, insa peste 60 mil. euro reprezinta tranzactii deal pe titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), prin care s-au transferat circa 15,7% din titlurile companiei petroliere, iar 4,6 mil. reprezinta tranzactii pe piata de obligatiuni. Astfel rulajul pe piata principala de actiuni a fost de aproximativ 4,5 mil. euro.

"Scaderea volumelor de tranzactionare se datoreaza unei stari generale de asteptare din partea investitorilor, iar dupa perioada de raportari financiare, apreciez o revenire a volumelor de tranzactionare in piata. In functie de rezultate, daca confirma sau nu asteptarile investitorilor, vom vedea evolutii punctuale", a explicat Ciprian Zah, broker in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.

Aprecierea puternica pe societatile financiare a fost sustinuta in principal de cresterea titlurilor SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 4,5% peste referinta, atingand pretul de 1,4 lei/actiune. Restul SIF-urilor au inregistrat aprecieri intre 2,3%, pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) si respectiv 3%, pe actiunile SIF Muntenia (SIF1).

"Pe SIF-uri sunt asteptari in ceea ce priveste avizul dat de Comisia de buget-finante. Nu stiu daca vom vedea acelasi scenariu ca data trecuta, in Comisia economica, de cumparare pe zvon si vanzare pe confirmare, dar nici nu exclud o astfel de evolutie pe societatile financiare", a adaugat Zah.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat scaderea inceputa la sfarsitul saptamanii trecute, ieri actiunile bancii coborand cu 0,5% fata de referinta. Titlurile BRD si cele ale Bancii Carpatica (BCC) au inregistrat cresteri, de 0,7% si respectiv 3,2% fata de referinta. Actiunile BRD au avansat pe fondul asteptarilor rezultatelor financiare pe 2009, pe care banca urmeaza sa le publice astazi.

Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au inregistrat aprecieri moderate, de 0,4% fiecare, aprecieri sustinute si de revenirea pretului la titei. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat de asemenea aprecieri, de 0,7% si respectiv 0,5 procente.

Titlurile Teraplast (TRP) au continuat pentru a doua sedinta consecutiv scaderea, de data aceasta cu o corectie de 1,7% fata de referinta, dupa ce compania a publicat joia trecuta rezultatele financiare pentru 2009.

Actiunile Uztel Ploiesti (UZT) au inregistrat ieri cea mai mare corectie din piata, de aproape 12%, dupa ce compania a publicat rezultatele financiar si a raportat un rezultat negativ de 2,5 mil. lei (0,59 mil. euro). Si titlurile UAMT Oradea (UAM) au inregistrat corectii, de 3,4% fata de referinta, dupa ce compania a raportat rezultate in scadere.

"Nu spun ca dupa perioada de raportari financiare o sa vedem o revenire puternica la cumparare din partea investitorilor. La fel de bine ne putem astepta si la vanzari in piata. Singura certitudine este ca volumele de tranzactionare vor depasi media ultimelor sedinte", a incheiat Zah.

Principalele piete externe au evoluat ieri in crestere, indicele pan-european Euro Stoxx 50 urcand cu aproape 1% fata de cotatia de vineri.

De urmarit astazi