ING: Nu aveam scadere si in T4 ‘09 daca BNR micsora dobanzile la timp. Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 15.02.2010

Analistii ING Bank apreciaza ca banca centrala ar trebui sa relaxeze mai agresiv politica monetara dupa publicarea ultimelor date privind evolutia economiei, care arata ca Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 1,5% in trimestrul patru din 2009 fata de trimestrul anterior. Consumul continua, de asemenea, sa scada pe fondul sentimentului de prudenta al populatiei.

"Caderea peste asteptari din T4 s-a datorat si faptului ca BNR nu a sustinut suficient scaderea dobanzilor. Ultimele date privind evolutia PIB indica in mod clar necesitatea continuarii masurilor de relaxare a politicii monetare si chiar necesitatea unor miscari mai agresive", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, intr-un raport al bancii.

Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, in sedinta din februarie, desi au existat mai multe voci care pledau pentru o reducere a dobanzii cu 0,75%. Principala temere a BNR a ramas in continuare inflatia, care a urcat in ianuarie cu 5,7% fata de aceeasi luna din 2009.

Analistii spun insa ca inflatia din ianuarie a fost influentata de cresterea accizelor la tigari si combustibili si ca trendul dezinflationist inregistrat in cea mai mare parte a anului trecut va continua in perioada urmatoare avand in vedere reducerea consumului si de aceea BNR ar trebui sa continue cu masurile de relaxare a politicii monetare.

"Ne mentinem estimarea privind reducerea dobanzii-cheie cu o jumatate de punct procentual pe 29 martie, dar consideram ca exista riscul unei scaderi de doar 0,25%. Amploarea reducerii dobanzi depinde in mare masura de evolutia cursului de schimb", se mai arata in raportul ING Bank.

In acelasi timp, analistii Raiffeisen Bank se asteapta la o reducere cu 0,25% a dobanzii-cheie in sedinta de politica monetara de la sfarsitul lunii martie.

ING se asteapta totusi la o crestere a preturilor la produsele farmaceutice si combustibili, ceea ce ar putea face ca trendul dezinflationist sa nu coboare sub 4% anul acesta. Tinta de inflatie a BNR pentru 2010 este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

De asemenea, ING spune ca exista semne ca investitorii straini incep sa-si recapete increderea in piata romaneasca si ca intrarile de capital s-ar putea accelera anul acesta dupa ce in 2009 investitiile straine directe au scazut la jumatate fata de anul anterior, fiind de 4,9 miliarde de euro. In decembrie s-a inregistrat o reluare a fluxului de investitii straine in ciuda incertitudinilor politice de la acea data.