COLECTII/ Doi titani: Rimbaud si Ungaretti

Autor: Stelian Turlea 16.02.2010
Colectia de poezie bilingva "Gemini", coordonata de Magda Carneci la Editura Paralela 45 rezista de cativa ani. Au aparut aici poeti de seama romani si straini (amintim, selectiv, fireste, Bacovia, Blaga, Doinas, Eminescu, Benjamin Fondane, Malancioiu, T. S. Eliot, Pessoa, Prevert, Rilke, Verlaine, Vasile Voiculescu, Nerval, Appolinaire). E importanta pentru oricare iubitor de poezie buna, indiferent de varsta, care doreste sa consulte sau sa confrunte talmacirile romanesti cu originalul. E importanta pentru ca a cuprins pana acum poeti de prima linie din ultimele doua secole, in traducerea unor la fel de importanti poeti sau excelenti cunoscatori ai literaturilor respective. In sfarsit, mai e importanta pentru ca selectiile facute sunt o oglinda excelenta pentru poezia respctiva. Printre ultimele aparitii, doi poeti de o putere de sugestie extraordinara.
Arthur Rimbaud - "La bateau ivre. Corabia beata". Traducere din limba franceza de Mihail Nemes. Rimbaud este unul dintre cele mai spectaculoase destine literare din cultura europeana. Poetul, care a inceput sa scrie la 10 ani si a incetat s-o mai faca la 18 ani, cand a plecat in lume, devenind el insuti "corabia beata" despre care scria, facand meserii diverse, coborand in infern si revenind la suprafata, disparand in cele din urma, nestiut. Plecase in lume sa se imbogateasca, dar s-a imbolnavit, i s-a amputat un picior, apoi a murit, la nici 37 de ani. A fost atat de constient de valoarea sa, incat a exclamat: "Sunt un inventator mult mai merituos decat toti cei de dinaintea mea." Ne putem convinge.

Giuseppe Ungaretti - "Vita d'un uomo. Viata unui om". Antologie si traducere din limba italiana de Ilie Constantin. Poet de factura modernista, dar si esesit si critic, Ungaretti s-a numarat printre exponentii ermetismului italian, a fost asociat directiilor avangardiste si ramane unul dintre cei mai importanti scriitori italieni ai secolului trecut. Traducatorul e de parere ca Ungaretti este unul dintre cei patru mari lirici italieni ai secolului XX.