Editorialist Reuters: Grecia ar trebui lasata sa intre in faliment, ca sa fie un exemplu

Autor: Cristina Rosca 16.02.2010

Grecia ar trebui lasata sa intre in faliment, pentru ca apoi sa isi poata restructura datoriile si sa o ia de la capat, scrie John Kemp, editorialist Reuters specializat pe energie si materii prime.

"Salvarea Greciei din faliment ar fi o greseala. Si asta nu pentru ca ar afecta credibilitatea zonei euro, ci pentru ca pietele financiare ar reveni la comportamentul imoral de dinainte de criza", scrie Kemp. "S-ar perpetua situatia inechitabila si inacceptabila din punct de vedere politic, potrivit careia garantiile sunt retinute de banci si considerate profit, in timp ce pierderile de pe urma creditelor sunt puse in contul contribuabililor".

Potrivit editorialistului, Grecia ar face tuturor o favoare daca ar declara incapacitatea de plata si ar forta creditorii sa restructureze datoriile. Indiferent de solutia aleasa, viitorul este sumbru. Amenintarea de a fi eliminat de pe pietele de capital este apasatoare. Pierderile importante aferente tranzactiilor cu derivative si evolutia randamentului contractelor de tip credit default swap ar conduce la abordarea unui comportament mai prudent pe pietele bancare.
"Salvarea Greciei doar pentru ca toata lumea sa poata pretinde ca statul este inca in picioare si la zi cu datoriile nu va face altceva decat sa adanceasca problemele. Daca disciplina pe piete va fi vreodata restabilita - lucru dorit de toata lumea - atunci creditorii trebuie sa isi asume pierderile, iar Grecia este un bun punct de inceput".