„Afaceri murdare” marca Goldman Sachs

Autor: Cristina Rosca 16.02.2010

Numele Goldman Sachs, cea mai influenta banca de pe Wall Street, apare in mai toate scandalurile financiare din ultimii ani. Pe lista lunga a grupului ultima intrare implica Grecia, copilul-problema al Europei.



Prabusirea AIG, "ascunderea" datoriilor Greciei, bonusuri imense, tratament preferential pentru unii clienti sau influentarea deciziilor politice prin intermediul fostilor angajati ajunsi in functii importante la Washington. Acestea sunt o parte din "palmaresul" cu care se poate lauda Goldman Sachs, cea mai hulita, dar si admirata banca din lume.

Ultimul episod care a adus in lumina reflectoarelor banca este cel potrivit caruia in 2001, la scurt timp dupa ce a aderat la zona euro, guvernul elen a apelat la Goldman Sachs pentru a face rost "pe sub mana" de un miliard de dolari prin intermediul unui swap al unei datorii in valoare de 10 mld. dolari. Scopul era sa tina ascuns deficitul bugetar al statului, ce atinsese cote alarmante.

Acest nou scandal vine dupa ce anul trecut banca a jucat un dublu rol, cel de castigator al celei mai mari crize financiare de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si cel al personajului negativ, intorcand impotriva sa intreaga opinie publica.

In timpul crizei financiare, cand cele mai multe banci se luptau cu pierderi record si cu pericolul falimentului, Goldman Sachs anunta rezultate similare celor din perioada de dinainte de criza.

Succesul bancii a atras atentia publica si la scurt timp au aparut primele critici. Multe voci au sustinut ca decizia sefului trezoreriei americane din 2008 Henry Paulson, care a ocupat anterior functia de director executiv in cadrul grupului, de a coordona din umbra vanzarea pe un pret de nimic a Bear Stearns si de a lasa Lehman Brothers sa se prabuseasca, a avut la baza dorinta Goldman de a-si elimina unii dintre cei mai mari competitori.

"Ataca tot ce miroase a bani"

Au existat si acuzatii mai dure, care tind spre teorii ale conspiratiei si care sustin ca grupul a orchestrat criza, fiind "un vampir" ce doreste sa profite de slabiciunile celorlalti.

Matt Taibbi, de la revista Rolling Stone, a scris intr-un articol ca Goldman este "o caracatita-vampir ascunsa sub o infatisare umana, care isi alimenteaza setea atacand orice miroase a bani". El a acuzat banca ca a stat in spatele oricarei crize de dupa Marea Recesiune din anii '30, din dorinta de a se imbogati.

El a mai adaugat ca din primele 85 mld. dolari primite de AIG de la stat, 13 mld. dolari au fost trimise catre Goldman, pentru a se elimina astfel posibilitatea ca grupul sa sufere pierderi din cauza problemelor asiguratorului.

Mana invizibila de pe piete

In spatele rezultatelor pozitive nu au stat intodeauna actiuni legale insa. Analistii bancii au fost acuzati ca ofera informatii suplimentare clientilor in mod preferential, unora indicandu-le actiunile caror companii sunt asteptate sa creasca.

De multe ori insa traderii faceau investitii care contrastau puternic cu ponturile pe care banca le dadea clientilor.

Mai mult, un scandal de mai mici proportii, ce a aparut dupa arestarea unui fost programator al bancii pentru furt de software de trading de mare viteza, a scos la iveala ca banca ar putea folosi acest tip de software "pentru manipularea pietelor de o maniera incorecta", potrivit procurorilor implicati in acest caz. Desi au zdruncinat imaginea Goldman, aceste scandaluri nu au produs daune iremediabile, iar repercusiunile nu s-au simtit.

Incearca sa isi spele pacatele

Desi initial se vehicula ca bonusurile pe care grupul le va acorda pe 2009 vor fi duble fata de 2008, respectiv de 9 mld. dolari, initiativa statului in directia reducerii bonusurilor si nemultumirea opiniei publice au "convins" Goldman Sachs sa acorde bonusuri mai mici si intr-o mai mare proportie sub forma de actiuni.

Mai mult, pentru a-si "spala" imaginea, banca a redus semnificativ compensatiile acordate conducerii, Lloyd Blankfein, directorul si presedintele bancii, primind bonusuri de numai 9 mil. dolari in actiuni, dupa ce in 2007, inainte de izbucnirea crizei, valoarea bonusului sau a ajuns la 70 mil. dolari, iar in 2008 la 43 mil. dolari

Toti oamenii Goldman Sachs

Goldman Sachs are oameni-cheie pozitionati in toate colturile globului. Fostii angajati ai bancii se afla acum in pozitii de conducere in unele dintre cele mai importante institutii nationale si internationale. Printre acestia se numara: