RCS, prinsa intr-un val de amanari de bonduri

Autor: Adrian Seceleanu 16.02.2010

Amanarea emisiunii de obligatiuni de 200 mil. $ a RCS&RDS, a doua tentativa esuata a companiei lui Zoltan Teszari de a se finanta de pe pietele externe, nu este o surpriza, in conditiile in care deciziile de anulare sau amanare a bondurilor de catre companii au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate pe fondul pretentiilor tot mai mari ale investitorilor in ceea ce priveste randamentele, arata o analiza a Bloomberg.

"Companiile renunta la vanzarile de bonduri in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani si jumatate. Pe pietele financiare exista o ingrijorare tot mai mare ca inabilitatea guvernelor europene de a diminua deficitele bugetare va pune in pericol revenirea economiei globale", scrie Bloomberg intr-un bilant al emisiunilor de bonduri anulate. "Cel putin 16 companii care intentionau sa se imprumute, incluzand aici producatorul de avioane Bombardier, au amanat sau anulat bonduri in valoare totala de 7,3 miliarde de dolari in ultima luna. Aceasta este cea mai mare valoare inregistrata de la anularea a 50 de emisiuni de bonduri in perioada imediat urmatoare inceputului crizei din anul 2007."

Extra-randamentul pe care investitorii il cer pentru a detine bonduri cu riscuri mari ale com paniilor a crescut cu mai mult de un punct procentual din 11 ianuarie, potrivit unui index al Merrill Lynch.

Dobanda ridicata ceruta RCS&RDS de investitori, mai mare de 10% pentru un imprumut in dolari, a fost, potrivit unor surse bancare, motivul pentru care compania romaneasca a amanat incercarea de a se finanta.

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom din regiune, cu un profit operational de 78 mil. $ si venituri de 518 mil. $ in primele noua luni din 2009, are nevoie de bani pentru a-si finanta investitiile si plata datoriilor, potrivit agentiei de rating Standard and Poor's.